šok za sve

Potpuno zdrav student u Americi umro od rijetke komplikacije korone

Foto: New York Times
01.10.2020.
u 07:07

Iako koronavirus najčešće napada pluća, napada i bubrege, jetru i krvne žile, a značajan broj pacijenata prijavljuje i neurološke simptome, uključujući glavobolju, zbunjenost i delirij, navodi NYT

Chad Dorrill bio je u sjajnoj formi. Visok i vitak, igrao je košarku, mogao istrčati velike udaljenosti, no 19-godišnji student iz SAD-a umro je u ponedjeljak navečer od posljedica koronavirusa, i to zbog neuroloških komplikacija povezanih s covid-19 bolesti, piše New York Times.

Dorrill, student druge godine na državnom sveučilištu Appalachian u Booneu, u državi Sjevernoj Karolini, živio je izvan kampusa i pohađao nastavu online kad mu je pozlilo. Imao je simptome gripe, napisala je u utorak školska kancelarka Sheri Everts u objavi studentima, potvrdivši njegovu smrt, prenosi Index.hr. 

"Majka ga je zvala da se vrati kući, da dođe u samoizolaciju i testira se", Everts je napisala.

Vrlo rijetka komplikacija, liječnik: Događa se jednom u milijun slučajeva

"Dorrill je 9. rujna bio pozitivan na koronavirus i nakon deset dana samoizolacije se vratio na Boone", kaže njegov ujak David Dorrill, koji živi blizu njegove obitelji. Rekao je da je, nakon što se njegov nećak vratio na fakultet, gotovo odmah počeo imati ozbiljne neurološke probleme.

"Kad je pokušao izaći iz kreveta, noge mu nisu radile, a moj brat ga je morao nositi do automobila i odvesti na hitnu. Liječnik je rekao da se takvo što viđa jednom na milijun slučajeva te da nikada ranije nije vidio da neka bolest tako napreduje. Riječ je o komplikaciji zbog koje mu je virus napao mozak umjesto dišnog sustava.

Značajan broj pacijenata prijavljuje i neurološke simptome

Iako koronavirus najčešće napada pluća, napada i bubrege, jetru i krvne žile, a značajan broj pacijenata prijavljuje i neurološke simptome, uključujući glavobolju, zbunjenost i delirij, navodi NYT.

Iako su fakulteti i sveučilišta postali žarišta pandemije, mladi, zdravi ljudi uglavnom su pod manjim rizikom od razvoja teških oblika covid-19 bolesti. Samo je nekoliko smrtnih slučajeva među američkim studentima povezano s virusom, uključujući nogometaša s kalifornijskog sveučilišta u Pennsylvaniji.

New York Times je izračunao oko 130.000 potvrđenih slučajeva zaraze na američkim kampusima od početka pandemije, uglavnom ove jeseni, i oko 70 potvrđenih smrtnih slučajeva, uglavnom u proljeće, među zaposlenicima fakulteta.

Rijedak neurološki poremećaj 

Tonia Maxcy, obiteljska prijateljica, koja je u srednjoj školi podučavala Chada Dorrilla, rekla je da su liječnici obitelji rekli da sumnjaju da je imao prethodno neotkriveni slučaj Guillain-Barréova sindroma, rijetkog neurološkog poremećaja u kojem imunološki sustav tijela napada živce. Mnogi virusi mogu pokrenuti sindrom, a bilo je slučajeva povezanih s covidom-19.

"Chad je bio tako ljubazan", rekla je gospođa Maxcy pa dodala: "Bio je jedan od onih kojeg su svi voljeli."

Chadov ujak kaže da je autopsija u tijeku.

Chadov ujak: Bio je zdrav i u strašnoj formi, nemam pojma kako se zarazio

"Bio je zdrav", rekao je David Dorrill o svom nećaku pa nastavio:

"Bio je u strašnoj formi. Mršav. Mogao je pretrčati deset kilometara bez ikakvih problema. Zapravo je trčao s nama prije manje od tri tjedna. Bio je zdrav sve do ovog udarca koji ga je zadesio."

Chadov ujak dodaje da mu nije jasno kako se njegov nećak zarazio. 

"Rekao nam je da je uvijek pažljivo nosio masku."

Dr. Colin McDonald, predstojnik neurologije u Medicinskom centru Forsyth u Winston-Salemu, u državi Sjeverna Karolina, gdje su roditelji Chada Dorrilla isključili s aparata u ponedjeljak navečer, rekao je da su bolnica i zaposlenici koji su se brinuli za njega uništeni njegovom smrću.

"Činimo sve kako bismo shvatili zašto se ovo dogodilo", rekao je McDonald. 

Majka poslala apel svima koji se zaraze koronavirusom

Glasnogovornica Sveučilišta Appalachian rekla je da je obitelj Dorrill prošlog tjedna obavijestila sveučilište o njegovom stanju. Nije htjela reći koje je korake poduzela škola, ali je rekla da je sveučilište od nedjelje testiralo 7569 učenika u kampusu, od čega su 334 bila pozitivna, a postotak pozitivnih na broj testiranih iznosio je 4,4 posto. 

"Dok naša obitelj trpi ovaj nevjerojatni gubitak", napisala je njegova majka, "želimo podsjetiti ljude da nose masku i da se samoizoliraju ako su pozitivni na koronavirus, čak i ako nemaju simptome. Nemate pojma s kim možete doći u kontakt, a virus na sve utječe drugačije."

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije