OBAMA O PRIMIRJU U SIRIJI

Postoji mnogo razloga da budemo pesimisti, nasilje neće prestati odmah

U.S. President Barack Obama speaks about the death of Supreme Court Associate Justice Antonin Scalia during a statement delivered in Rancho Mirage, California February 13, 2016.      REUTERS/Kevin Lamarque (TPX IMAGES OF THE DAY)
Reuters/PIXSELL
27.02.2016.
u 12:53

Postoji mnogo razloga da budemo pesimisti, i u najboljim uvjetima nasilje neće prestati odmah, izjavio je predsjednik Sjedinjenih Americkih Država (SAD) Barack Obama, u vezi sa primirjem u Siriji, koje je stupilo na snagu danas, 27. veljače, prenosi Prvi.tv

Obama se u redovnom obraćanju naciji osvrnuo na dogovor o primirju u Siriji, te na borbu protiv terorističke organizacije ISIL. Istaknuo je kako je okončanje građanskog rata u Siriji jedini način da ISIL bude poražen.

- Nismo u nikakvoj obmani. Postoji mnogo razloga da budemo pesimisti. I u najboljim uvjetima nasilje neće prestati odmah. Ali, svatko dobro zna šta treba uraditi. Sve strane moraju prekinuti napade, uključujući i bombardiranja. Mora se dozvoliti slanje humanitarne pomoći u okupirane regije - rekao je Obama.

Naglasio je kako sve zavisi od toga hoće li Rusija, sirijski režim i njihovi saveznici poštovati obećanja koja su dali, te dodao da predstoje kritični sati i dani.

Kada je u pitanju borba protiv terorista ISIL-a, Obama je istaknuo kako će napadi biti nastavljeni te, kako je rekao, prema teroristima će "biti nemilosrdni."

On je rekao kako je od početka akcija protiv ISIL-a izvedeno oko 10 000 zračnih napada, da međunarodna koalicija vremenom jača, te da su teroristi na području Iraka izgubili kontrolu nad oko 40 posto teritorije koju su ranije kontrolirali.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije