Teška vremena za građevinsku industriju

Poslodavci u Njemačkoj zvone na uzbunu: Oko 10.000 radnika će izgubiti posao u nadolazećim mjesecima

Radnici u Njemačkoj
22.01.2024.
u 08:31

Zbog krize u stambenoj izgradnji, njemačka građevinska industrija očekuje prvi gubitak radnih mjesta u sektoru od financijske krize, navode njemački mediji.

Ukidanje 10.000 radnih mjesta

“Trenutno očekujemo da će oko 10.000 radnih mjesta morati biti ukinuto u nadolazećim mjesecima”, rekao je generalni direktor udruge građevinske industrije HDB za njemačke medije.

Razlog za strah od gubitka radnih mjesta je slaba ekonomija u građevinarstvu. Dok su komercijalna izgradnja i javna izgradnja prošli bez mrlje u 2023. godini i zabilježili samo blagi pad prodaje, prodaja u stambenoj izgradnji pala je za 12 posto, istaknuo je direktor, prenosi Fenix-magazin.

Nekada je bila stup njemačkog gospodarstva

“Pretpostavljamo da će prodaja u stambenoj izgradnji također pasti za daljnjih 12 posto u 2024.”

Prema podacima HDB-a, građevinarstvo je 2023. bilo poslodavac za oko 927.000 ljudi. Smanjenje od oko 10.000 radnih mjesta znači oko jedan posto radnih mjesta u industriji.

Godinama je građevinska industrija bila stup njemačkog gospodarstva, ali sada je postala problematična.

“Posebno kada se motor stambene izgradnje ponovno pokrene, tada će nam nedostajati svaki pojedini kvalificirani radnik kojeg smo sada u opasnosti da izgubimo”, naveo je za njemačke medije generalni direktor udruge građevinske industrije.

Teška vremena za građevinsku industriju dodatno komplicira teška situacija na tržištu nekretnina, visoke kamate, te pojačani troškovi. Osim u građevinarstvu, teška su vremena i pred autoindustrijom u Njemačkoj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije