svjetska tržišta

Porasle cijene nafte

nafta
01.10.2019.
u 18:11

CIJENE nafte porasle su na međunarodnim tržištima prema 60 dolara, poduprte izvješćima koja pokazuju smanjenu opskrbu iz vodećih svjetskih proizvođača u prethodnim mjesecima.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 67 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,92 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,13 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 50 centi višoj cijeni, od 54,57 dolara. Jučer je zaključilo trgovanje u minusu 1,84 dolara.

Cijene jučer pale, već danas porasle

Cijene su jučer pale pod utjecajem neočekivano brze obnove saudijske proizvodnje nakon napada na ključno naftno postrojenje. Dodatno ih je pritisnula zabrinutost za svjetsko gospodarstvo zbog američko-kineskog trgovinskog sukoba, čiji se utjecaj očitovao, između ostalog, u padu aktivnosti u kineskoj industriji u rujnu.

Danas je pozornost trgovaca zaokupio podatak da je proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u rujnu pala na najnižu razinu u posljednjih osam godina, na 28,9 milijuna barela dnevno. To je 750.000 barela dnevno manje u odnosu na revidirane podatke iz kolovoza.

Proizvodnja dva vodeća svjetska proizvođača, SAD-a i Rusije, također je pala u srpnju, odnosno u rujnu.

Rekordna proizvodnja nafte

U Rusiji se tako u razdoblju od 1. do 29. rujna proizvodilo 11,24 milijuna barela dnevno, u odnosu na 11,29 milijuna barela dnevno ,koliko se proizvodilo u prethodnom mjesecu, prema izvorima. To ipak znači da je rujanska proizvodnja bila nešto viša od kvote dogovorene s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC), napominje Reuters.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u pala je pak u srpnju za 276.000 barela dnevno, na 11,81 milijun barela dnevno, zbog smanjenja proizvodnje u Meksičkom zaljeve, navodi se u službenom mjesečnom izvješću američke vlade, objavljenom u ponedjeljak.

U travnju se u SAD-u proizvodilo rekordnih 12,12 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 61,09 dolara, što znači da je pala 1,42 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?