ZAKAZANI ZA 10. SVIBANJ

Poljske vladajuće stranke postigle dogovor o odgađanju predsjedničkih izbora

07.05.2020.
u 09:01

Vladajuća poljska stranka Pravo i pravda (PiS) i manji koalicijski partner Porozumjenie (Sloga)  u srijedu su u kasnim večernjim satima objavili sporazum o odgodi predsjedničkih izbora zakazanih za nedjelju, 10. svibnja.

Vrijeme održavanja izbora postalo je sporno u Poljskoj nakon početka globalne pandemije koronavirusa, s tim da je PiS insistirao da se glasanje održi kako je zakazano, a opozicija je optužila vlast da politički dobitak stavlja ispred javnog zdravlja, prenosi Reuters.

Nesuglasice oko održavanja izbora  su prijetile raspadom konzervativne vladajuće koalicije, jer  je manja stranka u vlasti rekla da će se usprotiviti u parlamentu planu PiS-a da održi izbore u zakaznom terminu.

Neočekivana sinoćnja najava čelnika dvije stranke, Jaroslawa Kaczynskog (PiS) i njegovog koalicijskog partnera Jaroslawa Gowina (Sloga) o odgodi izbora nagovijestila je da se svađa unutar koalicije smirila, ali nije jasno kako će stranke krenuti prema novim izborima.

Dvije stranke dodaju da će se izbori provesti dopisnim putem i da Gowinova stranka najavljuje podršku zakonu kojim se utvrđuju uslovi za dopisno glasanje, ali u dogovoru s PiS-om ujedno predlaže njegove izmjene.

Poljska mora osigurati slobodno i pošteno predsjedničko glasanje, kaže EU.

Stranke su u izjavi navele samo da predviđaju da Vrhovni sud poništi nedjeljne izbore. Nakon toga, predsjednica parlamenta objavila bi novi datum glasanja, rekli su.

Adam Bielan, glasnogovornik kampanje predsjednika Andrzeja Duda, saveznika PiS-a koji favorizira pobjedu na ponovnim izborima, rekao je privatnoj televiziji TVN24 da očekuje da će novi izbori biti održani krajem juna ili početkom jula. Drugi su političari rekli kako bi to moglo biti već krajem jula. Dudin mandat završava u augustu.

PiS, nacionalistička stranka s lijevom konceptom ekonomskog programa, željela je izbore što je prije moguće, jer ankete pokazuju da bi Duda pobijedio na ponovnim izborima ako se održe sada.

Ekonomska recesija za koju se očekuje da će uslijediti zbog pandemije koronavirusa mogla bi umanjiti njegovu popularnost u narednim mjesecima.

Stranci je potrebna podrška predsjednika da postigne daljnji napredak u pregledu pravosuđa, dok Evropska unija ocjenjuje  da  je u Poljskoj narušena vladavina zakona od strane politizirajućih sudova.

Na vlasti od 2015. godine, PiS  tvrdi da je naslijedio sudski sistem kojim upravljaju  samostalne elite  pomognute strukturama vlasti iz doba komunizma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije