Odbor ministara Vijeća Europe

Pokrenuta procedura za prijem Kosova u Vijeće Europe, BiH bila suzdržana

24.04.2023.
u 19:26

Zeleno svijetlo Kosovu su dale 33 zemlje, među kojima su iz regije Crna Gora, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Albanija

Odbor ministara Vijeća Europe izglasao je na današnjoj izvanrednoj sjednici pokretanje procedure za razmatranje zahtjeva Kosova za prijem u tu organizaciju.

Zeleno svijetlo Kosovu su dale 33 zemlje, među kojima su iz regije Crna Gora, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Albanija. Sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Cipar, Španjolska i Mađarska), dok je pet bilo suzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH). Armenija nije glasovala.

Ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervala-Schwarz objavila je na svom Twitter profilu da je aplikacija Kosova za prijem Vijeću Europe odobrena.

"Prije nekoliko minuta Odbor ministara odlučio je odobriti aplikaciju Kosova za Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe. Velika koalicija demokratskih zemalja, velikih i malih, dokazala je danas da Vijeće Europe nastavlja igrati ključnu ulogu u osiguranju slobode i mira", napisala je, prenosi Klix.ba

Izaslanstvo Srbije je odmah nakon glasovanja napustilo dvoranu, uz izjavu da će Srbija preispitati modele daljnjeg učešća u organizaciji.

Današnje izvanredno okupljanje sazvano je na inzistiranje Kvinte, prije svih Njemačke, koja je inzistirala da se aplikacija Kosova, koja je predana u svibnju prošle godine, konačno nađe na dnevnom redu.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije