Antonio Guterres

Poduzeti potrebne mjere u okviru borbe protiv svih oblika ekstremizma

28.05.2019.
u 07:47

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izjavio je da je potrebno poduzeti sve potrebne mjere u okviru borbe protiv svih oblika ekstremizma, podsjetivši na nedavne napade na džamije na Novom Zelandu te na napade na crkve u Šri Lanki i sinagogu u Kaliforniji. 

- Moramo biti mnogo osjetljiviji na sve oblike ekstremizma da se ne bi suočili sa strašnim licem nasilnog ekstremizma - rekao je Guterres u obraćanju u Beču, povodom 40. godišnjice ureda UN-a u tom gradu, javila je agencija Anadolija. 

Guterres je istaknuo da UN već 75 godina radi na očuvanju mira u svijetu i na sprečavanju nasilja, ali da još nije dostigao očekivane rezultate.

Naglasio je da su, poput terorizma i nasilja, klimatske promjene još jedno vrlo važno pitanje koje ugrožava cijeli svijet, apelujući na sve zemlje da poduzmu potrebne mjere prije nego bude previše kasno.

UN je osnovan 1945. godine, a njegove glavne zadaće su održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomske suradnje, širenje tolerancije i promocija poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka.

Prije svečanog programa u uredu UN-a u Beču, Guterres se sastao i s predsjednikom Austrije Alexanderom Van der Bellenom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?