Amerika

Počeo "superutorak dva", Trump i Clinton očekuju nove pobjede

superutorak
15.03.2016.
u 14:42

Na birališta danas izlaze Florida, Sjeverna Karolina, Missouri, Ohio i Illinois

Otvaranjem birališta u Ohiu i Sjevernoj Karolini počeo je "drugi superutorak" u utrci za američke stranačke predsjedničke nominacije, koji američki analitičari smatraju testom lojalnosti za pobornike Donalda Trumpa, kojeg njegovi protivnici smatraju nedostojnim Bijele kuće zbog agresivne retorike.

Nakon "superutorka 2", kako ga nazivaju američki mediji, više od pola delegata za nacionalne konvencije bit će raspodijeljeno.

Na birališta danas izlaze Florida, Sjeverna Karolina, Missouri, Ohio i Illinois. Rezultati neće odlučiti konačnog pobjednika, ali će dati jasnu ideju o brzini kojom vodeći kandidati mogu proći ciljnu liniju.

"Superutorak 2", nakon onog 1. ožujka, važan je zbog toga što će prvi put u ovom ciklusu tri države (Florida, Ohio, Illinois) svoje republikanske delegate odrediti po sistemu "pobjednik nosi sve".

Demokrati ostaju vjerni raspodjeli delegata na osnovu postotka osvojenih glasova.

Trump dosad ima 461 delegata i vodi pred Tedom Cruzom (362), Markom Rubijom (154) i Johnom Kasichem (54).

Na republikanskoj strani će se posebno gledati Florida i Ohio, matične države dvojice kandidata.

Senator Marco Rubio sve je karte bacio na svoju Floridu. Kampanju je fokusirao na svoju matičnu državu i nada se pobjedi iako mu ankete ne idu u prilog. Trump ondje ima veliku prednost, a Rubija bi poraz mogao nagnati da se povuče iz utrke.

Isti je scenarij u Ohiju gdje guverner John Kasich treba pobjedu za ostanak u utrci. Ali suprotno od Rubija, njemu ankete daju prednost nad Trumpom. Njujurški mulitimilijarder je zato u ponedjeljak otkazao svoje skupove na Floridi, preselio se u Ohio i s pozornice grmio protiv Kasicha.

U ostale tri države, Sjevernoj Karolini, Missouriju i Illinoisu, Trump ima vodstvo u ispitivanjima javnoga mnijenja.

Teksaškom senatoru Tedu Cruzu, drugoplasiranom po broju delegata, ultrakonzervativnom članu Tea Partyja (Čajanke) i prvaku vjerske desnice, odgovaralo bi da Kasich i Rubio ispadnu iz utrke. Smatra da mu šanse rastu ako u nastavku kampanje ostane "jedan na jedan" s Trumpom i uvjeren je da će ga pobijediti.

Iako ni Trump niti Cruz nisu ljubimci republikanskog stranačkog establišmenta, vjeruje se da će stranka stati iza Cruza jer je on smjerni konzervativac, dok je Trump po potrebi populist, konzervativac i liberal.

S demokratske strane, Hillary Clinton vodi pred senatorom iz Vermonta Bernijem Sandersom sa 772 delegata prema 551, čemu se dodaje još 500-tinjak "superdelegata", izabranih demokratskih dužnosnika koji će glasovati na konvenciji u srpnju i već su dali potporu bivšoj državnoj tajnici.

Clinton je dosad pobijedila u 14 od 23 izjašnjavanja u demokratskim predizborima, ali većina ih je s američkog juga, gdje joj afroameričko stanovništvo daje neupitnu potporu.

"Socijalist" Sanders je, međutim, ostvario nekoliko iznenađujućih pobjeda na srednjem zapadu i oko Velikih jezera zahvaljujući podršci bijelaca i mladih.

Clinton vodi u anketama u svih pet država koje glasuju u utorak, ali je Sanders pokazao da je kompetitivan i sposoban za iznenađenja. On je uvjeren da će utrka za demokratsku nominaciju biti otvorena do samog kraja, do lipnja kada glasa Kalifornija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?