CERAR U ZAGREBU

Plenković: Sugerirali smo pravni temelj za granicu i na kopnu i na moru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
Autori: Hina, Vecernji list
19.12.2017.
u 14:49

- Puno smo bliže pronalaženju konačnog dogovora o granici nego ikada prije - kazao je Plenković te dodao da smatra da se postupno može doći do rješenja koje će biti prihvatljivo i Hrvatskoj i Sloveniji.

hrvatski i slovenski premijeri Andrej Plenković i Miro Cerar razgovorali su danas u Zagrebu s ciljem rješavanja graničnog pitanja. Ranije su iz službenog Zagreba govorili da je potrebno naći srednji put i točke oko kojih postoji suglasje, Ljubljana je željela razgovarati samo o provedbi arbitražne odluke.

Na početku konferencije za medije nakon sastanka premijer Andrej Plenković je rekao da mu je drago da smo kao prijateljske zemlje i narodi, a i kao kolege imali prigodu još jednom snažno naglasiti koliko toga snažno povezuje Hrvatsku i Sloveniju. - Kroz povijest nismo nikada imali pravoga problema i sukoba. Mi smo saveznice u NATO-u i partneri u EU. Želimo na otvoren i zreo način rješavati otvorena pitanja - rekao je Plenković na početku.  - Razgovarali smo o razvijanju gospodarske suradnje, o manjinama, kao i o pitanju granice, koja je za Hrvatsku otvoreno pitanje od 1991. godine. Postojali su razni načini i pokušaji da se postigne dogovor. Zadnji je bio 2009. godine kroz arbitražu iz koje je Hrvatska izašla 2015. godine. Za Hrvatsku je pitanje granice na stolu i želimo ga riješiti. Arbitražna odluka, koja za Hrvatsku nije obvezujuća, uvažava načelo katastarske granice u velikom dijelu je uvažio ono što je obznanjeno u arbitraži. Hrvatska je sugerirala pravni okvir za pronalaženje rješenja i postizanje dogovora o obostrano prihvatljivoj granici i na kopnu i na moru. Postoji visok stupanj usuglašenosti o onome kako bi granica trebala izgledati - rekao je Plenković te dodao da dijalog nastave stručnjaci.

Izbjegavanje incidenata 

- Želimo se ponašati na način da izbjegavamo jednostrane poteze koji bi mogli voditi do incidenta - kazao je Plenković da je to stav Hrvatske.  - Razumijem stajalište koje je predstavio Plenković, ali se s tim stajalištem ne slažem. Slovenija smatra da je arbitražna odluka obvezujuća za obje države - rekao je Miro Cerar nakon sastanka.   - Jedini pravni put bi bio put preko arbitraže - kazao je Cerar te dodao da se Slovenija isto zalaže za dobrosusjedske odnose. - Arbitražna presude je cjelovita i takvu je trebamo i poštovati - rekao je Cerar.  - Žao mi je što se u šest mjeseci nije promijenio stav Hrvatske da ne priznaje arbitražnu odluku. Slovenija neće poticati incidente i važno je da ne bude incidenata - kazao je Cerar.  - Ostajemo otvoreni za dijalog kako bi proveli arbitražnu odluku - rekao je Cerar.  - 29. prosinca je za Hrvatsku dan kao i svaki drugi, za razliku od Slovenija koja se osjeća vezanom arbitražnom presudom, Hrvatska se ne osjeća vezanom tom presudom. Svi znaju zašto je Hrvatska izašla iz arbitražnog procesa koji je bio nepovratno kontaminiran. Kroz dijalog, razgovor i razumijevanje pozicija mislim da se možemo približiti konačnom rješenje pitanja granice koji bi bio prihvatljiv za obje strane. To je ključna poruka koju sam prenio kolegi Ceraru. Bilo bi dobro da se u određenoj mjeri fleksibiliziraju stajališta - kazao je Plenković i dodao da treba razgovarati kako bi se približili stavovi dviju država. Dogovoreno je da se krene u obnovu dva mosta na granici.

"Hoće li doći do tužbe ovisi o postupanju Hrvatske"

- Broj ljudi koji su ostali na drugoj strani granice s obje strane je manji od 100. Broj ribara u Savudrijskoj vali je 50-ak. Pitanja koja nas dijele su u percepciji puno veća nego što u realnosti stvaraju problem među dvije države - rekao je Plenković te dodao da "granica mora biti određena na način da je mogu prihvatiti obje zemlje".  - Hoće li doći do tužbe to ovisi o postupanju Hrvatske - rekao je slovenski premijer Miro Cerar.  - 29. prosinca znači zadnji dan za dovršetak pripreme za početak provedbe arbitražne odluke. Slovenija to uzima vrlo ozbiljno i potpuno je spremna za provedbu odluke. Idućih dana, a posebno iduće godine pristupit će provedbi. Tamo gdje to može sama, gdje se ne mora dogovarati s Hrvatskom, a tamo gdje se moramo dogovoriti s Hrvatskom, tamo ćemo se dogovoriti s Hrvatskom - kazao je Cerar.  - Za razliku od kolege Andreja, smatram da je važnost arbitražne odluke jako velika. To je ključno pitanje odnosa dviju država i opterećuje nas od 90-ih godina. Važno je da to pitanje riješimo. Vjerujem da samo provedba arbitražne odluke može dovesti do toga da će obje države dobro surađivati - kazao je Cerar.

Protokol o državnoj granici

- To da je odluka nedjeljiva cjelina je činjenica, po mom i mišljenju slovenske Vlade. Činjenica je da odluka ima kopneni i morski dio. Ako sam dobro shvatio kolegu Andreja, s hrvatske strane postoji mogućnost da se različito gleda na kopneni i morski dio odluke. Mi vjerujemo da se odluka u cijelosti treba provesti - kazao je Cerar.  - Što se tiče pravnoga okvira, ideja je Hrvatske da pokušamo dogovoriti protokol o državnoj granici koji bi imao nekoliko bitnih elemenata, kopnena granica, granica na moru, režim plovidbe u hrvatskim vodama van Savudrijske vale, formiranje mješovitog povjerenstva koje bi se bavilo demarkacijom granice i put da bi taj sporazum završio ispred dva parlamenta i biti ratificiran. Da bi se to moglo potrebno je postići dogovor o granici, a to je posao za eksperte s obje strane - objasnio je Plenković. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije