Hrvatski premijer

Plenković osudio ratni zločin u ukrajinskoj Buči

andrej plenković
Vlada RH
04.04.2022.
u 20:44

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je u ponedjeljak "ratni zločin" u Buči gdje je pronađeno više stotina pobijenih civila, još jednom izrazivši potporu i solidarnost s Ukrajinom.

"Osudili smo ratni zločin u Buči blizu Kijeva gdje vidimo smaknuća civila na jedan zvjerski način što najoštrije osuđujemo i još jednom izražavamo i potporu i solidarnost s Ukrajinom", rekao je premijer novinarima nakon sjednice predsjedništva HDZ-a.

Ukrajina je u nedjelju optužila Rusiju za "genocid", ustvrdivši da je pronašla trupla 410 civila u okolici Kijeva koju je ovih dana vratila pod svoju kontrolu, no Moskva optužbe odbacuje i tvrdi da su snimke iz Buče 'naručene'.

Plenković je istaknuo, na pitanje o neusklađenim stavovima s predsjednikom Zoranom Milanovićem koji u ponedjeljak nije osudio taj zločin, da je njegov stav od početka konzistentan u vezi Ukrajine i ruske agresije, te da se Ukrajini pomagalo i diplomatski, ekonomski, tehnički, vojno. 

"Tu smo konzistentni i ne mijenjamo stav... a što se tiče raskoraka to nije pitanje za nas nego za onoga tko ne vidi dobro stvari koje su svima jasne", istaknuo je.

Kada se radi o procesuiranjima ratnih zločina odgovornih u Rusiji, na što poziva međunarodna zajednica, Plenković je rekao da podržava sve takve napore kojima se "želi osigurati i prikupiti dokaze i u konačnici imati međunarodni sudski proces".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije