76 SIGURNIH POTPISA

Plenković: Možemo razgovarati i s drugima, ali nema ništa ispod stola

Foto: MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
06.07.2020.
u 19:25

Mi smo danas dogovorili ovu platformu. Ako ima drugih koji žele, možemo razgovarati, ali neće biti kemijanja pod stolom

U17 sati održan je prvi sastanak Predsjedništva HDZ-a RH nakon uvjerljive pobjede na sinoćnjim izborima za Hrvatski sabor. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon sastanka potvrdio je još jednom da imaju 76 ruku te je istaknuo kako su svi članovi na sjednici izrazili veliko zadovoljstvo zbog ukazane podrške.

- Mi smo pobijedili u 9 od 11 izbornih jedinica.  U trećoj i osmoj smo ostvarili drugi rezultat, ali povijesno najbolji za HDZ. Ono što je ostalo kao žal je mali broj glasova za još jedan mandat u osmoj jedinici. Mogu samo iskazati zadovoljstvo i zahvaliti svima. Bilo je puno sinergije i kvalitetne kampanje u ovim uvjetima. Zadovoljni smo podrškom koja je donijela razliku između nas i SDP-ove koalicije od 25 mandata. Nema vremena za čekanje. Obavio sam konzultacije s čelnikom Reformista, HNS-a i zastupnicima manjinaca. Oni imaju svoje procedure, ali s obzirom da smo imali dobru suradnju, oni su naš izbor za potpise na temelju kojih ćemo tražiti novi mandat - kazao je Plenković ističi da je bilo dosta konsenzusa na sastanku.

Mjesta u Vladi za Reformiste, HNS i manjince

- Mi smo odlično surađivali dosad. Mi sada radimo Hrvatsku za četvrto desetljeće njene samostalnosti. Ova politika koju vodimo je vrlo jasna poruka kakav je HDZ danas. To je onaj HDZ gdje ga je htio i postavio Tuđman i kao takav je potvrđen. Ljudi su nam dali podršku jer smo tu. Nismo razgovarali o funkcijama. Razgovarat ćemo i uvjeren sam da ćemo vrlo brzo postignuti dogovor - kazao je. Govoreći o ultimatumu Domovinskog pokreta koji je svoju podršku Vladi uvjetovao njegovim odlaskom, kazao je kako se u praksi uvjetovanje pokazalo katastrofalnim.

- Onaj koji to zagovara uopće ne razumije funkcioniranje Vlade. Onaj koji može zagovarati ono što je dovelo do jedinih prijevremenih izbora u hrvatskoj povijesti. Oni ako hoće mijenjati HDZ nek dođu u HDZ ili nek se vrate pa ćemo ići na megdan unutarstranačkih izbora i vidjeti kako će proći - dodao je.

Upitan razmišljaju li o suradnji sa Strankom s imenom i prezimenom kako bi podebljali svoju većinu, odgovorio je da im oni nisu uopće bili na radaru te da nije bilo nikakvog razgovora o mogućoj suradnji. Za IDS je pak kazao da će vidjeti, ali da im je primarni fokus na danas dogovorenoj suradnji. - Mi smo danas dogovorili ovu platformu. Ako ima drugih koji žele, možemo razgovarati, ali neće biti kemijanja pod stolom.  Ostavku Bernardića vidi kao logičnu konzekvencu jučerašnjeg rezultata, a na pitanje o smanjenu broja ministarstava kazao je da imaju nekoliko opcija u vidu. - Ministarstva će biti manje nego danas, ali rano je da otkrijem koliko - zaključio je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije