Predviđanje budućnosti

Pentagon otkriva: Svijet će 2045. izgledati ovako

svijet
123rf
28.10.2016.
u 09:31

Svijet će biti veoma različito mjesto 2045. godine. Predviđanje budućnosti nije lako, ali što se tiče tehnološkog napretka, možda je najbolje pitati Pentagonove istraživače. DARPA (Defense Advanced Research Project Agency) stoji iza nekih od najvećih vojnih inovacija, koje su prešle i na civilno tržište - među njima su napredna robotika, GPS te Internet, piše Science Alert.

Što će se dogoditi 2045.?

Roboti i umjetna inteligencija će promijeniti puno industrija, bespilotne letjelice će nastaviti prelaziti na civilno tržište te će porasti broj samovozećih autiju.

Tri znanstvenika su lani u kratkom video serijalu pokušali predvidjeti kako će svijet izgledati za 30 godina.

Kontrola stvari umom?

Neuroznanstvenik Justin Sanchez vjeruje da ćemo moći stvari kontrolirati umom. Kao primjer naveo je kontrolu kućanskih aparata te komunikaciju s prijateljima i obitelji.

DARPA već radi na takvoj tehnologiji te ima neke uspjehe, poput kontrole umjetnih udova. Prošli tjedan su implantatima u mozgu vratili paraliziranom čovjeku osjet dodira.

Geologinja Stefanie Tomkins kaže da možemo promijeniti zgrade oko nas. Misli da ćemo moći graditi iznimno jake, ali lake strukture. Na primjer, neboderi od materijala jakih kao čelik, ali lakih kao karbonska vlakna.

''Mislim da za 30 godina nećemo ni prepoznavati materijale koji nas okružuju''.

Samovozeći avioni?

Bivša astronautkinja Pam Melroy smatra da ćemo 2045. godine imati skroz drugačiji odnos prema strojevima. Misli da ćemo više komunicirati glasom te da ćemo to činiti sa znatno manje tipki. Kao primjer navodi slijetanje zrakoplova.

Sad je to komplicirana sekvenca, ali u budućnosti bi pilot samo mogao reći kompjuteru da pripremi slijetanje te će stroj sve obaviti sam. Ili, možda, s umjetnom inteligencijom, pilot neće biti ni potreban, prenosi index.hr. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?