ODLUKA VLADE

Pasmina američki bully XL bit će dodana na popis zabranjenih životinja

pas američki bully XL
Pixabay/ilustracija
01.11.2023.
u 09:31

Od 1. veljače 2024. će postati protuzakonito posjedovanje ove pasmine- osim ako njegov vlasnik do kraja siječnja ne podnese zahtjev za registraciju svoje životinje na Indeks izuzetih pasa i pridržava se strogih pravila.

Psi pasmine američki bully XL bit će dodani na popis životinja zabranjenih prema Zakonu o opasnim psima od kraja ove godine, objavila je britanska vlada. Odluka je donesena nakon niza  nedavnih napada i smrti u koje je bila uključena ova pasmina. 

U rujnu je premijer Rishi Sunak proglasio pasminu "opasnošću za zajednicu" nakon što je jedan čovjek umro u "sumnjivom" napadu dvaju pasa u Stonnallu, Staffordshire. Izmjene zakona ići će postupno kroz nekoliko mjeseci. Od 31. prosinca 2023. uzgoj, prodaja, oglašavanje, ponovno udomljavanje, napuštanje i dopuštanje američkim bullyjima da odlutaju bit će nezakoniti u Engleskoj i Walesu, objavila je vlada.

Također od 31. prosinca 2023. XL psi nasilnici moraju biti na brnjici i na povodcu u javnosti. Od 1. veljače 2024. će postati protuzakonito posjedovanje ove pasmine- osim ako njegov vlasnik do kraja siječnja ne podnese zahtjev za registraciju svoje životinje na Indeks izuzetih pasa i pridržava se strogih pravila. Pravila uključuju zahtjev da njihovi ljubimci drže brnjice te da budu sterilizirani, mikročipirani i na povodcu cijelo vrijeme u javnosti, prenosi Sky News.

Iz udruge UK Bully Kennel Club kazali su da su zaprepašteni ovom odlukom. "Naša srca su uz sve koji će biti pogođeni ovime", stoji u priopćenju. Inače, riječ je o udruzi koja je posvećena poticanju odgovornog posjedovanja pasa i prakse uzgoja te je sada njihova najveća briga tisuće pasa u skloništima i spasiocima diljem zemlje koji su sada osuđeni na smrt ako se ne vrate u domove prije 31. prosinca. "Molimo širu javnost da razmotri spašavanje jednog od ovih prekrasnih pasa koji su savršeno zdravi i zdravog temperamenta te će biti uspavani isključivo na temelju načina na koji izgledaju, a ne kako se ponašaju", stoji u njihovom priopćenju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?