Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Pariški policajci maltretirali invalida bez nogu

07. svibnja 2016. u 09:16 0 komentara 52 prikaza
proteze

Francuska javnost bijesno je reagirala nakon što je na društvenim mrežama objavljena snimka na kojoj se vidi muškarac bez nogu i jedne ruke kako skuplja svoje proteze na peronu pariške podzemne željeznice nakon što su ga pregledala trojica policajaca, piše RT.

Snimku je objavio Jean-Didier Bakekolo koji je svjeočio događaju. On kaže kako je muškarac bez nogu vikao za policajcima da su ga ponizili, no oni se nisu više osvrnuli prema njemu.

Natjerali ga da skine proteze

“Svjedočio sam iznimnoj policijskoj brutalnsti. Policajci su prisilili čovjeka da se svuče i potom ga ostavili samog s protezama za noge koje je morao skinuti pred njima”, izjavio je Bakekolo za France 24.

Žrtva uznemiravanja kasnije je identificiran kao François Bayga. Unatoč svojim tjelesnim nedostacima, on vodi aktivan život što se vidi i na fotografijama s Facebooka. Bayga je, naime, član jednog ragbi-kluba za osobe u invalidskim kolicima.

Sam Bayga novinarima je kazao kako su mu na stanici podzemne željeznice prišla trojica policajaca i zatražili njegove dokumente.

“Skinuo sam ruksak , izvadio ih i pokazao. Dao sam im i telefon, zdravstvenu iskaznicu i člansku iskaznicu svog ragbi kluba”, ispričao je.

“Osjećao sam se skroz poniženo”

No, to nije zadovoljilo policajce kojima je očito bio sumnjiv.

“Optužili su me da sam ukrao mobitel i tada sam se razljutio. Nisam znao što hoće. Gurnuli su me uza zid, a jedan od njih počeo me pretraživati i povlačiti za nogu. Nekoliko puta sam im rekao da imam protezu, no i dalje su me pretraživali. Osjećao sam se skroz poniženo”, rekao je.

Nakon što su ga legitmirali i pretražili, policajci su ga ostavili na tlu ne mareći za proteze razbacane uokolo koje je morao svući na njihov zahtjev.

Policija ima svoju verziju događaja

Javnost je ogorčena ovim postupkom policajaca i društevene mreže vrve ljutitim komentarima na račun policije. Javni pravobranitelj Jacques Toubon objavio je  na Twitteru da će pokrenuti istragu o ovom incidentu

Policija, međutim, imaju svoju verziju događaja. Tvrde da je Bayga na peronu urinirao u kantu za smeće prije nego što su ga odlučili legitmirati.

“Kada se počeo svađati, naši službenici odlučili su ga provjeriti. Prilikom pregleda osjetili su nešto tvrdo ispod hlača i zatražili da ih skine. Tek kada ih je svukao vidjeli su da ima proteze za noge”, kazao je izvor iz policije.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.