U Bangladešu

Papa zatražio mjere za rješavanje krize izbjeglica iz Mijanmara

30.11.2017.
u 21:53

Papa Franjo u četvrtak je zatražio odlučne mjere ka rješavanju političkih razloga koji su doveli do egzodusa većinski muslimanskih izbjeglica iz Mijanmara u Bangladeš, te je pozvao zemlje da pomognu vladi Bangladeša u rješavanju ove krize.

Međutim, kao i u Mijanmaru, na prvom dijelu svoje turneje, papa ni u Bangladešu nije koristio riječ "Rohingya" kada je govorio o ovim izbjeglicama, izbjegavajući ovaj izraz koji mijanmarska vlada i vojska odbacuju, izvještava Reuters.

U govoru pred predsjednikom Bangladeša Abdulom Hamidom i diplomatama nekoliko sati nakon dolaska u prijestonicu Dhaka, Franjo je umjesto toga govorio o "izbjeglicama iz države Rakhine".

U svom govoru, papa Franjo, koji je termin "Rohingya" upotrijebio dva puta ove godine u apelima iz Vatikana, pohvalio je "velikodušni i solidarni duh" Bangladeša u pomaganju "ogromnom valu izbjeglica iz države Rakhine".

- Imperativ je da međunarodna zajednica poduzme odlučne mjere kako bi riješila ovu tešku krizu, ne samo kroz napore na rješavanju političkih pitanja koja su dovela do masovnog raseljavanja ljudi, već i nudeći direktnu materijalnu pomoć Bangladešu u naporima da efikasno odgovori na hitne humanitarne potrebe - rekao je Franjo u predsjedničkoj palači.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?