pastoralni pohod po Slovačkoj

Papa s metropolitom Grkokatoličke crkve služio liturgiju! Crkva mora iskazati više zajedništva

Papa Franjo
15.09.2021.
u 21:14

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo trećega je dana pastoralnog pohoda u Slovačkoj, koji se održava pod geslom „S Marijom i Josipom na putu koji vodi k Isusa“, u Prešovu je jučer predvodio božansku liturgiju svetog Ivana Zlatoustog prema bizantskom obredu. Bilo je to prvi put u povijesti da jedan papa slavi božansku liturgiju svetog Ivana Zlatoustog u Slovačkoj.

U svojoj homiliji papa Franjo je govorio o otajstvu križa. Premda je križ bio “oruđe smrti”, ipak je iz njega “došao život”, kazao je. Bio je nešto što nitko nije htio gledati, a ipak nam je objavio ljepotu Božje ljubavi.

– Kršćanstvo bez križa je svjetovno i postaje besplodno. Svjedok koji ima križ u srcu, a ne samo oko vrata, ne gleda nikoga kao neprijatelja, nego u svima vidi braću i sestre za koje je Isus dao svoj život – rekao je papa Franjo.

– Nemojmo svesti križ na predmet pobožnosti, a još manje na politički simbol, znak religijskog i društvenog statusa – poručio je Franjo.

Pope Francis visits Slovakia | Autor : REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Papa Franjo posjetio Slovačku

M. Stipić predstavljao HBK

Liturgiju zajedno s papom Franjom služio je metropolit Grkokatoličke crkve u Slovačkoj i nadbiskup Prešova Jan Babjak, u zajedništvu s brojnim grkokatoličkim i rimokatoličkim biskupima Slovačke i mnogih drugih zemalja. Liturgiji po bizantskom obredu suslužio je i vladika Milan Stipić, biskup križevački, koji je predstavljao Hrvatsku biskupsku konferenciju. Liturgija je služena na slovačkom, staroslavenskom, mađarskom i latinskom jeziku. Na bogoslužju na otvorenom sudjelovalo je više od trideset tisuća vjernika.

Papa Franjo sastao se i s romskom zajednicom u Košicama, drugom po veličini gradu u Slovačkoj, treći dan posjeta toj zemlji i tom prilikom obišao sirotinjsko naselje Lunik IX. u Košicama, gdje u montažnim objektima u skučenim uvjetima živi oko 6000 Roma. Europski Romi suočavaju se s rasprostranjenom diskriminacijom i preprekama u pristupu osnovnim uslugama, uključujući obrazovanje. Posjet Luniku smatra se jednom od najvažnijih postaja na papinu putu. Papa Franjo tijekom svojeg mandata često je skretao pozornost na one koji žive na rubu društva, koji su potrebiti i trpe diskriminaciju.

Između ostalog, papa Franjo je u Slovačkoj ponovio svoje pozive da Crkva bude otvorenija svijetu i iskaže više zajedništva. U bratislavskoj katedrali svetog Martina obratio se lokalnom svećenstvu koje se često ne slaže s njegovim pozivima da se Crkva reformira.

– Središte Crkve nije Crkva – kazao je papa Franjo svećenstvu pa pozvao da Crkva bude bliža „stvarnim životima ljudi“ naglasivši kako “Crkva mora biti simbol slobode i prihvaćanja i skromna poput Isusa koji je odbacio sve svjetovno i postao siromašan kako bi nas obogatio” te dodao: “Kako li je lijepa skromna Crkva koja se ne izolira od svijeta i ne gleda na život iz daljine, već živi u njemu.”

Susret sa Židovima

Dan prije apostolskog posjeta Slovačkoj, u ponedjeljak 13. rujna, papa Franjo susreo se sa židovskom zajednicom na trgu Rybné námestie u Bratislavi na kojem je podignut spomenik u znak sjećanja na sve slovačke Židove deportirane i ubijene tijekom holokausta. Susret sa židovskom zajednicom u Bratislavi na središnjem trgu, gdje je vlada 1969. srušila gradsku sinagogu Neolog, pružio je papi Franji priliku da zahvali slovačkim Židovima na njihovoj spremnosti da ustraju na putu zbližavanja i prijateljstva. Obraćajući se zajednici na čelu s predsjednikom Središnjeg saveza židovskih vjerskih zajednica u Slovačkoj, papa je rekao da sebe doživljava kao hodočasnika koji je došao na ovaj susret, dirnuta poviješću trga na kojem je nekad uz katedralu stajala i sinagoga. Prva Slovačka Republika, totalitarni satelit nacističke Njemačke, formirana je 1939. godine, a nakon rata je u njoj ostalo manje od 300 Židova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?