MIGRACIJSKI FENOMEN

Papa traži 'privremene vize' za migrante u zonama sukoba

Papa Franjo
21.08.2017.
u 17:00

Papa Franjo u ponedjeljak je pozvao na izdavanje 'privremenih viza' za migrante koji bježe iz područja u kojima traju sukobi, u tekstu o ovom migracijskom fenomenu u kojemu odbacuje 'kolektivne i samovoljne progone'. 

'Bilo bi dobro predvidjeti mogućnost izdavanja posebnih privremenih viza za osobe koje bježe pred sukobima u susjedne zemlje', ocjenuje argentinski Sveti Otac u tekstu napisanom u povodu Svjetskoga dana migranata i izbjeglica koji se obilježava 14. siječnja 2018., prenosi Tportal.hr. 

'Kolektivna i samovoljna protjerivanja migranata i izbjeglica ne predstavljaju prikladno rješenje, osobito zato što se ti ljudi protjeruju u zemlje koje im ne mogu jamčiti ni dostojanstvo ni poštivanje temeljnih ljudskih prava', smatra papa Franjo.

U tekstu nije precizirao na koju zemlju misli već je aludirao na opće stajalište koje je u studenome 2013. zauzela vatikanska diplomacija pred Svjetskom organizacijom za migracije (IOM). 

Papa smatra da se 'puno više zemalja' treba zalagati za otvaranje 'humanitarnih koridora za najranjivije među migrantima i izbjeglicama'. 

Posebno bi se trebalo voditi računa o migrantima koji dulje ostaju u zemlji

On se zauzima i za 'okupljanje obitelji, a pritom misli i na djedove i bake, braću, sestre i unuke, pri čemu treba voditi računa o ekonomskim kapacitetima' te o tomu da bi se posebno trebalo povesti računa o migrantima koji dulje ostaju u zemlji.

Papa je iskazao protivljenje 'zadržavanju osoba koje uđu na teritorij druge zemlje bez dopuštenja'.

'U zemlji koja prihvaća izbjeglice, stranci bi trebali imati pravo na zdravstvenu skrb te bi trebali biti uključeni u mirovinski sustav', piše papa Franjo, podsjećajući da bi im se trebala omogućiti i sloboda prakticiranja vjere koju su odabrali.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?