Radost ljubavi

Papa sutra objavljuje pobudnicu o obitelji

papa franjo
07.04.2016.
u 09:22

Papa Franjo u petak će objaviti dugoočekivanu apostolsku pobudnicu o obitelji i braku. Dokument naslovljen "Amoris Laetitia" (Radost ljubavi), koji je nastao nakon dviju sinoda o obitelji održanih u listopadu 2014. te listopadu 2015., papa Franjo je potpisao 19. ožujka, na treću godišnjicu preuzimanja papinske dužnosti. 

Nakon dva kruga konzultacija na razini biskupija te dviju sinoda održanih u Rimu zaključci se nestrpljivo očekuju. Napose se očekuje kakvo će biti stajalište prema pravu na pričest razvedenih osoba koje su sklopile novi, civilni brak, kao i na stajalište Crkve prema nevjenčanim te istospolnim parovima. 

Prema dostupnim informacijama koje su procurile iz Vatikana tekst koji će biti dostupan na talijanskom, francuskom, engleskom, njemačkom, španjolskom i portugalskom jeziku bit će dug i iscrpan.

Stručnjaci predviđaju da će post-sinodska pobudnica, koja će se oslanjati na dijalog zaljubljenih iz "Pjesme nad pjesmama", vjerojatno izazvati dosta nezadovoljstva, kako među reformatorima tako i među konzervativcima u Crkvi.

Kardinal i njemački teolog Walter Kasper, blizak Papi i 'crvena krpa' za konzervativce, ocjenjuje da će pobudnica "okrenuti novu stranicu".

Franjo će se konačno izjasniti o "sudjelovanju razvedenih i ponovno vjenčanih ljudi u aktivnom životu katoličke zajednice". 

U zrakoplovu kojim se vraćao iz Meksika, papa Franjo je dao naslutiti da je inzistirao na "ponovnom uključenju ranjenih obitelji i obitelji ponovno vjenčanih osoba" u aktivan crkveni život. Inzistirao je i na "pripremama za brak" što bi trebalo pomoći da brojni crkveni parovi ne srljaju u brakove koji su zatim proglašeni nevažećima.

Iz Vatikana uvjeravaju da Franjina pobudnica neće donijeti promjene u doktrini prema braku i obitelji, ali je konzervativce uznemirilo već i to što je u završnom dokumentu s druge sinode, koji je usvojen tijesnom većinom i koji Franjo može, ali ne mora prihvatiti, govori o mogućnosti da svećenici ili biskupi mogu diskrecijski, od slučaja do slučaja odlučiti hoće li neki razvedeni i ponovno vjenčani vjernik ili vjernica biti potpuno reintegrirani u zajednicu.

Jedan od vodećih američkih konzervativaca Ross Douthat, pisac i vanjski suradnik New York Timesa, duboko je zabrinut mogućim dugoročnim posljedicama Franjinih poteza, posebno o pitanju pričešćivanja razvedenih.

"To je možda sukob koji tek počinje. A kao što je bilo s nekim drugim sukobima u crkvenoj povijesti, s vremenom bi on mogao postati dovoljno ozbiljan da izazove podjele, čak i raskol", rekao je Douhat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije