Vatikan

Papa prihvatio ostavku trojice čileanskih biskupa

Papa Franjo
11.06.2018.
u 17:04

Papa Franjo u ponedjeljak je prihvatio ostavku trojice čileanskih biskupa, među kojima je i kontroverzni Juan Barros, nakon skandala sa seksualnim zlostavljanjem djece u Čileu koji je bacio sjenku na njegov pontifikat.

Kompletna delegacija čileanskih biskupa ponudila je ostavku Papi u prošlom mjesecu nakon niza sastanaka u Vatikanu.

Masovna ostavka kompletne delegacije biskupa slučaj je bez presedana, a nešto slično dogodilo se prije gotovo dva stoljeća. 

Nekoliko članova čileanske crkvene hijerarhije optužile su žrtve za ignoriranje i zataškavanje slučajeva seksualnog zlostavljanja djece od čileanskog pedofilskog svećenika Fernanda Karadime tijekom 1980-ih i 1990-ih godina.

To je posljednji skandal koji potresa Rimokatoličku crkvu, dok je Franjo izjavio da se to ne smije ponoviti tijekom njegovog pontifikata. 

Franjo se, međutim, uvukao u skandal kada je, tijekom posjete Čileu u siječnju branio Barrosa, koji je optužen da je zataškavao Karadimina zlodjela.

Vatikan je doživotno suspendirao Karadimu zbog optužbi za zlostavljanje djece.

Objava odluke pape Franje da prihvati ostavku navedena je u priopćenju Vatikana, u kome se imenuju dvojica ostalih biskupa kao Cristian Caro Cordero i Gonzalo Duarte García de Cortázar.

Papa Franjo uputio je ispriku žrtvama i priznao je da je napravio "teške pogreške" nakon što je pročitao izvještaj o zlostavljanjima u Čileu na 2.300 stranica.

On je otada primio dvije grupe Karadiminih žrtava u Vatikanu.

Od 2000. godine osamdesetak čileanskih svećenika prijavljeno je vlastima zbog navoda o seksualnom zlostavljanju.

Franjo je u 2015. imenovao Barrosa za čelnika južne dioceze Osorno uprkos optužbama da je on zataškavao  Karadimina seksualna zlostavljanja djece, prenosi AFP.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?