Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Svijet

Papa posvetio Srcu Marijinu Ukrajinu i Rusiju

"Taj mrski rat (...) u svakome izaziva strah i pomutnju", rekao je Franjo pred oko 3500 vjernika među kojima su bili veleposlanici i Ukrajine i Rusije te predstavnici diplomatskog zbora.
25. ožujka 2022. u 21:26 0 komentara 64 prikaza
Papa Franjo

Papa Franjo posvetio je u petak Bezgrješnom Srcu Marijinu cijelo čovječanstvo, a posebno Rusiju i Ukrajinu, nakon mjesec dana ruske invazije na Ukrajinu. 

"Ovih dana ... bombe razaraju mnoge kuće naše ukrajinske braće koja su bez obrane", rekao je Sveti Otac na misi u Bazilici sv. Petra u Rimu gdje je povjerio Ukrajinu i Rusiju Blaženoj Djevici Mariji.

"Taj mrski rat (...) u svakome izaziva strah i pomutnju", rekao je Franjo pred oko 3500 vjernika među kojima su bili veleposlanici i Ukrajine i Rusije te predstavnici diplomatskog zbora.

Oko 2000 vjernika okupilo se na Trgu sv. Petra u Rimu prateći čin posvete putem divovskih ekrana, objavila je Sveta Stolica.

Tisuće biskupa u katedralama i svećenici u crkvama diljem svijeta u isto vrijeme čitale su istu molitvu na lokalnim jezicima tvoreći tako najveći koordinirani crkveni događaj u svijetu u novijoj povijesti.

U tu svrhu je tekst molitve bio objavljen na 35 jezika, što je rijedak događaj.

Odluka pape Franje da posveti Bezgrješnom Srcu Marijinu Rusiju, Ukrajinu i čitavo čovječanstvo dio je tradicije učiteljstva Crkve koja je uvijek Gospu gledala kao onu kojoj se valja povjeriti u trenutku kušnje, objašnjava Radio Vatikan na hrvatskom. 

Zadnjih tjedana je Papa, koji je razgovarao i s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, ali i s ruskim patrijarhom Moskve Kirilom - višekratno pozivao na  mir u Ukrajini osuđujući "pokolj" u toj zemlji u kojoj "teku rijeke suza i krvi".

Veze s Fatimom

U portugalskom gradu Fatimi, Papin izaslanik kardinal Konrad Krajewski, jedan od njegovih najbližih suradnika, čitao je istu molitvu u isto vrijeme na mjestu gdje se prema katoličkom učenju Gospa ukazala trima malim pastirima 1917. godine u vrijeme Prvog svjetskog rata i Oktobarske revolucije.

Veza s Fatimom bitna je za razumijevanje vjerske i političke važnosti današnje posvete Gospi, napominje agencija Reuters.

Prema učenju Katoličke Crkve Gospa se ukazala 13. srpnja 1917. i pozvala da se njoj povjeri Rusija jer će u protivnom "širiti svoje pogreške svijetom, izazivati ratove i progoniti Crkvu", a brojne će nacije biti "izbrisane".

Nakon ruske revolucije 1917. i tijekom hladnog rata "poruka iz Fatime" postala je točka oko koje su se okupljali antikomunisti u kršćanstvu.

Slične činove posvete svijeta Majci Božjoj zazivali su i Pape 1942., 1952., 1964., 1981., 1982. te 1984.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.