POGLAVAR KATOLIČKE CRKVE U POSJETU BUDIMPEŠTI

Papa poručio Orbánu: Nacionalizam je opasnost

papa i Obran
VATICAN MEDIA
29.04.2023.
u 12:00

Kršćanske vrijednosti ne mogu se predlagati rigidnošću ili zatvorenog uma – rekao je papa mađarskim liderima. Pozvao je na kraj rata u Ukrajini i kreativniji pristup nastojanjima da se uspostavi mir kako bi se suzbilo djelovanje "ratnih solista".

Papa Franjo jučer je usred Mađarske upozorio na opasnosti od rastućeg nacionalizma u Europi te je tamošnjoj vladi poručio da je prihvaćanje migranata pravi izraz kršćanstva. Poglavar Katoličke crkve stigao je jučer u Budimpeštu u svoj prvi puni posjet toj zemlji. Uoči papina posjeta, mađarski i zapadni mediji natjecali su se u potpuno oprečnom tumačenju tog događaja. Dok su oni bliski vladajućoj stranci Viktora Orbána isticali diplomatski uspjeh Budimpešte, u Washingtonu i Londonu napisane su mnoge stranice u kojima je isticano kako njih dvojica imaju dramatično različite poglede na svijet, naročito u pogledu migracija i nacionalizma.

Obnova europskog duha

I zaista, iako se papa jučer sustezao od otvorenog prozivanja populističkog lidera Mađarske, bio je istodobno i vrlo jasan u svom govoru. Pozvao je mađarske lidere na odbijanje populizma i slijeđenja striktno nacionalističkih interesa te na obnovu europskog duha kako su je zamislili tvorci moderne Europe nakon Drugog svjetskog rata. Nacije moraju gledati i onkraj državnih granica, rekao je papa u obraćanju vladinim dužnosnicima.

– Kršćanske vrijednosti ne mogu se predlagati rigidnošću ili zatvorenog uma – rekao je papa mađarskim liderima. Pozvao je na kraj rata u Ukrajini i kreativniji pristup nastojanjima da se uspostavi mir kako bi se suzbilo djelovanje "ratnih solista".

Orbán pak je rekao Franji da njegova zemlja bez kršćanstva danas ne bi postojala.

– Mađarska ima budućnost samo ako ostane na kršćanskom putu, a on danas znači mir – rekao je premijer susjedne zemlje.

Prvi je to strani posjet pape (86) nakon što je prije mjesec dana primljen u bolnicu zbog bronhitisa. Novinari koji se nalaze na licu mjesta pišu da je poglavar Katoličke crkve izgledao radosno. Isprva je tijekom dana hodao uz pomoć štapa, a poslije je koristio invalidska kolica. Susreo se s predsjednicom Katalin Novák i Orbánom. Već je jednom bio u Mađarskoj, ali samo na nekoliko sati. U Budimpešti je 2021. služio misu, a ondje je stao na putu u Slovačku. S velikim se zanimanjem pratio posjet pape Mađarskoj zbog pozicije Orbánove vlade koja se predstavlja kao konzervativna zaštitnica kršćanstva. Mađarske antiimigrantske politike naišle su na odobravanje mnogih zapadnih desničara, kao i birača u samoj zemlji koji iz ciklusa u ciklus glasaju za vladajuću stranku, no papa Franjo otvoreni je zagovornik veće pomoći migrantima. S druge strane, mađarske su se vlasti pokazale vrlo otvorene za prijam izbjeglica iz Ukrajine.

Zoltan Kiszelly, analitičar na trustu mozgova Századvég, koji je blizak mađarskoj vladi, rekao je da će Orbán papin posjet iskoristiti kako bi naglasio "tradicionalne vrijednosti povezane s obitelji i Bogom" koje njih dvojica dijele, prenosi agencija AFP.

– Na domaćem terenu Orbán može profitirati od tog posjeta – rekao je.

'Uspjeh za režim'

Stefano Bottoni, povjesničar sa Sveučilišta u Firenci koji živi u Budimpešti, slično razmišlja.

– Ne znam kako Vatikan tumači ovaj papin posjet i zašto su se odlučili na njega, ali u Mađarskoj je predstavljen kao veliki uspjeh za režim – smatra. Više od polovine stanovnika Mađarske su kršćani (54%), od čega katolici čine većinu (ukupno ih je 37%), ali mnogi su i kalvinisti (12%). Također, u zemlji je prema službenim podacima 27% onih koji se nisu izjasnili u pogledu religije, 17% onih koji nisu vjernici te 1,5% ateista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?