Iznenađeni?

Papa otkrio u koju zemlju bi želio otputovati!

Papa Franjo
18.02.2016.
u 21:23

Papa Franjo 45 minuta odgovarao je na pitanja novinara u zrakoplovu na povratku iz Meksika u Rim i dotaknute su mnoge teme, od želje da pohodi Kinu, pa do kritike Donaldu Trumpu, jednom od  kandidata među republikancima za dobivanje kandidature za predsjedničke izbore u SAD-u, prenosi Vecernji.hr

"Osoba, bez obzira koja, a koja misli podizati zidove, a ne graditi mostove, nije kršćanin. To nije Evanđelje",  kazao ja Franjo odgovarajući na pitanje što misli o Trumpovu prijedlogu izgradnje zida dugog 2500 km na američkoj južnoj granici te izbacivanja 10 milijuna imigranata bez dozvola boravka. Trebaju li američki katolici glasovati za osobu koja tako što predlaže, pitali su novinari Papu.

„Ne želim se miješati, ali samo kažem kako takav čovjek nije kršćanin. Potrebno je vidjeti je li to rekao ili nije“, odgovorio je Franjo izražavajući sumnju da je Trump tako što predložio. Trump je iz SAD-a odmah odgovorio: "Papa je jako politička osoba. Za vjerskog čelnika staviti u dvojbu vjeru osobe je sramotno.“ Naglasio je kako je ponosan što je kršćanin i da kao predsjednik neće dopustiti da kršćanstvo bude stalno napadano i oslabljeno.  

Franjo je govorio i o suživotu istospolnih parova, a o tome zakonu vodi se rasprava u talijanskom parlamentu. „Papa se ne miješa u talijansku politiku“, kazao je Franjo i naglasio kako je tijekom prvog sastanka s talijanskim biskupom poručio da se oni trebaju snalaziti s vladom. 

„Jer Papa je za sve i ne može ulaziti u konkretnu politiku neke države. A ono što ja mislim i što misli cijela Crkva (glede istospolnih parova, op. a.) rečeno je više puta jer talijansko iskustvo nije prvo u donošenju takvih zakona“, dodao je Franjo. 

Na pitanje koju državu želi pohoditi, Franjo je odgovorio: "Kinu, to bi mi se svidjelo."

Glede pobačaja zbog izbjegavanja posljedica koje prouzročuje virus Zika, papa Franjo kazao je kako „pobačaj nije manje zlo, već je zločin, jer ubiti nekoga da bi se drugoga spasilo ono je što čini mafija“. No, podsjetio je kako je papa Pavao VI. zbog posebne situacije u Africi dozvolio časnim sestrama kojima se prijetilo silovanjem da upotrijebe kontracepcijske tablete. 

Na zanimljivo privatno pitanje, odnosno sanja li na španjolskom ili na talijanskom jeziku, Franjo je kazao kako ne zna što odgovoriti, „recimo na esperantu“. 
Bilo je govora i o pedofiliji svećenika, pa je Franjo kazao kako biskup koji samo premjesti iz jedne župe u drugu svećenika koji zlostavlja djecu jest nesavjesna osoba koja bi trebala podnijeti ostavku.  „Pedofilija je monstruoznost“,  kazao je Franjo i naglasio kako „svećenik koji je i posvećena osoba otima Božje dijete i jede ga kao prilikom dijaboličnog žrtvovanja“. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije