vatikan

Papa moli za mir u Ukrajini i za sve narode koji najviše žeđaju za pomirenjem

papa
03.04.2016.
u 17:30

Papa Franjo moli za mir u Ukrajini i za „sve narode koji najviše žeđaju za pomirenjem i mirom“. Tijekom današnje molitve Regina Caeli, a poslije mise koju je predvodio na Trgu sv. Petra, papa Franjo je kazao kako misli na „dramu onih koji pate zbog posljedica nasilja u Ukrajini, na one koji ostaju u područjima koja su razorena nasiljem, koje je uzrokovalo već više tisuća smrti, kao i na one, a ima ih više od milijun, koji su bili primorani pobjeći od teškog stanja koje i dalje traje“. 

Kazao je kako su posebno pogođene starije osobe i djeca, te kako je odlučio pokrenuti humanitarnu podršku u njihovu korist. Najavio je „posebno prikupljanje milodara“ u svim katoličkim crkvama u Europi u nedjelju 24. travnja. 

„Pozivam sve vjernike da se velikodušnim doprinosom ujedine s tom inicijativom. Ta gesta ljubavi, još više od olakšavanja materijalnih patnji, želi izraziti blizinu i solidarnost mene osobno i cijele Crkve“, kazao je Franjo i izrazio nadu kako će ta inicijativa potaknuti, bez odgađanja, „mir i štovanje prava u toj tako napaćenoj zemlji“, prenosi Vecernji.hr

U homiliji tijekom mise, koju je predvodio jutros prije molitve Kraljice neba, papa Franjo je kazao kako je „Evanđelje knjiga Božjega milosrđa, koju valja čitati i ponovno iščitavati, jer je ono što je Isus rekao i učinio izričaj Očeva milosrđa. Nije sve, međutim, bilo napisano; evanđelje milosrđa ostaje otvorena knjiga, u koju se nastavljaju upisivati znakovi Isusovih učenika, konkretne geste ljubavi, koje su najbolje svjedočanstvo milosrđa. Svi smo pozvani postati živi pisci evanđelja, nositelji radosne vijesti svim ljudima današnjice“.  

Na današnju Nedjelju božanskoga milosrđa, papa Franjo je naglasio da su „tjelesna i duhovna djela milosrđa stil kršćanskoga života“. 

Potaknuo je da pred „trpećim vapajem za milosrđem i mirom“ ranjenog i prestrašenog čovječanstva, poslušamo Isusov poziv upućen danas svakome od nas: „Kao što je Otac poslao mene, tako i ja šaljem vas“. Biti apostoli milosrđa znači dodirnuti i pomilovati njegove rane, prisutne i danas u tijelu i duši tolike braće i sestara. Liječeći te rane ispovijedamo Isusa, činimo ga prisutnim i omogućujemo drugima da prepoznaju Gospodina i Boga, kazao je Franjo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?