NIJE TRADICIJA

Papa imenovao prvu ženu na visoku diplomatsku dužnost u Vatikanu

IPA/Pixsell
15.01.2020.
u 17:15

Rimokatolička Crkva ređenja za svećenike dopušta samo muškarcima, a žene su tradicionalno bile na marginama administracije

Papa Franjo imenovao je u srijedu, 15. siječnja prvu ženu na visoku dužnost u Državnom tajništvu, diplomatskom i administrativnom središtu Vatikana kojim dominiraju muškarci.

Talijanska laikinja Francesca Di Giovanni (66) preuzet će novoosnovani položaj u Uredu za odnose s državama gdje će biti podtajnica, odnosno jedna od dvoje zamjenika ministra vanjskih poslova.

Rimokatolička Crkva ređenja za svećenike dopušta samo muškarcima, a žene su tradicionalno bile na marginama administracije.

No, ženske udruge, uključujući krovnu organizaciju rimokatoličkih časnih sestara, već dugo pozivaju Papu da imenuje više žena na visoke dužnosti u vatikanskoj birokraciji.

Pozivaju se na podatak da više od polovice od 1,3 milijarde katolika čine žene i da je ženskih redovničkih vjerskih redova tri puta više nego muških.

Vatikan je priopćio da će Di Giovanni biti zadužena za multilateralne odnose u Državnom tajništvu u kojem je zaposlena od 1993.

Di Giovanni je stručnjakinja za međunarodno pravo i ljudska prava. Vatikan, suverena država okružena Rimom, ima diplomatske odnose s više od 180 zemalja.

Unatoč Papinom obećanju da će na visoke položaje u Vatikanu imenovati više žena, Di Giovanni se priključuje skupini od tek nekoliko njih.

Najutjecajnije su Barbara Jatta, šefica Vatikanskih muzeja i Christiane Murray, zamjenica šefa ureda za odnose s javnošću.

Franjo je prošle godine imenovao prve četiri žene savjetnice Biskupske sinode, institucije osnovane prije 50 godina radi pripreme važnih sastanaka biskupa koji se o različitim temama održavaju svakih nekoliko godina. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?