BLAGDAN SVETOG STJEPANA

Papa Franjo: Proliveno je previše krvi

Papa Franjo
26.12.2016.
u 13:43

Na blagdan Svetog Stjepana sjećamo se mučenika prošlosti i današnjosti. Pobjedimo zlo dobrim i mržnju ljubavlju, poručio jepapa Franjo preko svog računa, a tijekom angelusa s prozira apostolske palače kazao je kako „svijet mrzi kršćane iz istog razloga zbog kojeg je mrzio Isusa, jer je On donio Božju svjetlost, a svijetu je draža tmina kako bi mogao sakriti svoja zlodjela“, prenosi Vecernji.hr

Franjo je kazao kako je i danas Crkva proganjana jer želi svjedočiti svjetlo istine, pa ima i danas mučenika. Koliko naših sestara i braće podnaša tlačenja, nasilja i mržnje zbog Isusa, kazao je papa Franjo i naglasio kako su te osobe u našim sjećanjima, molitvi i plaću. Bez obzira na opasnosti oni svjedoče s hrabrošću svoju pripadnost Kristu i žive Evanđelje zauzimajući se za posljednje, za zanemarene čineći dobro svima bez razlika, svjedočenjem ljubavi u istini.

Tijekom Božićnog obraćanja Svijetu i Gradu (Urbi et Orbi) papa Franjo je 20 puta izgovorio riječ mir, jer u svijetu je proliveno previše krvi i potrebno je da oružje ušuti za svagda. Poželio je mir ljudima u ratom pogođenoj Siriji, gdje je proliveno previše krvi. Pogotovo je u gradu Alepu, koji je zadnjih tjedana proživio najstrašnije sukobe. Poželio je mir ljudima ljubljene Svete Zemlje te izrazio nadu da će Izraelci i Palestinci imati hrabrosti kao i odlučnosti napisati novu stranicu povijesti, u kojoj će mržnja i osveta ustupiti mjesto želji da se zajednički izgrađuje budućnost međusobnog razumijevanja i sklada.

Pozvao je na mir u Iraku, Libiji, Jemenu, Africi, Aziji, Ukrajini... Poželio je mir onima koji trpe zbog stalnih prijetnji i nepravdi.

Nakon što je toliko puta izgovorio riječ „mir“, Franjo je kazao kako to ne smije biti samo riječ, već konkretna stvar. Mir mora zavladati svijetom kojim danas vladaju ratovi i gramzljivost.

Tijekom svete mise u Božićnoj noći, Papa je potaknuo na razmišljanje o drami brojne djece koja leže „u jaslama dostojanstva“ ili žive dramu rata i izrabljivanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije