Vatikan

Papa Franjo: Osim cjepiva za tijelo potrebno je i cjepivo za srce: to je lijek

Papa Franjo
01.01.2021.
u 18:45

Državni tajnik kardinal Pietro Parolin predsjedao je svečanim misnim slavljem na svetkovinu Svete Bogorodice Marije u petak, 1. siječnja te je pročitao homiliju koju je Papa priredio za tu prigodu.

“Ove godine, dok se nadamo preporodu i novim lijekovima, ne zanemarujemo skrb. Jer, osim cjepiva za tijelo potrebno je i cjepivo za srce: to je lijek, poručio je papa Franjo. Želja da uzmognemo prihvatiti Majku Božju po kojom susrećemo s Bogom, poziv da se brinemo o drugima i nada u preporod čitavog čovječanstva, glavne su poruke Svetoga Oca vjernicima na početku nove godine sadržane u homiliji za svetkovinu Svete Marije Bogorodice koju je pročitao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, koji je umjesto pape Franjo, koji je zbog ishialgije prisiljen mirovati, predvodio svečanim misnim slavljem u vatikanskoj bazilici, prenos IKA.

Blagosloviti, roditi i pronaći tri su glagola današnje liturgije kojih je Papa ponudio tumačenje u prvoj ovogodišnjoj homiliji za svetkovinu Marije Bogorodice i u povodu 54. svjetskog dana mira. “Blagoslov”, objasnio je Papa, “nije zamišljen kao pobožni poticaj, nego kao točno određeni zahtjev.”

Uz to, kazao je kako je važno da i danas svećenici neumorno blagoslivljaju Božji narod te da svi vjernici budu nositelji blagoslova, da blagoslivljaju. “Gospodin zna da nam treba da nas se blagoslivlja: prvo što je učinio nakon stvaranja bilo je to da je za sve rekao da je dobro a da za nas da je to vrlo dobro reći. Božji blagoslov ulazi u svačiji život svaki put kad se srce otvori Isusu. Potrebno nam je prihvatiti Mariju jer je ona ta koja nam ‘donosi Božji blagoslov’, po njoj smo blagoslovljeni, ali učimo i blagoslivljati, jer Majka Božja nas uči “da se blagoslov prima zato da se daje”, naglasio je te podsjetio kako smo svi pozvani blagoslivljati, zboriti o dobru u Božje ime.

“Roditi se drugi je glagol. Ono što nam Biblija govori jest da je Božji Sin „rođen od žene“ kao i ljudi, „nakon devet mjeseci u krilu svoje Majke“. Od tog trenutka „Marija nas združuje s Bogom, jer je u njoj Bog vezan za naše tijelo i nikada ga nije napustio“, ona je „most između nas i Boga“, te nastavio:

“Po Mariji susrećemo Boga kako on želi: u nježnosti, u prisnosti, u tijelu. Dà, jer Isus nije apstraktna ideja, on je konkretan, utjelovljen, rođen je od žene i strpljivo odrastao. Žene znaju ovu strpljivu konkretnost: mi smo muškarci često apstraktni i odmah nešto želimo; žene su konkretne i znaju strpljivo tkati životne niti. Koliko žena, koliko majki na taj način rađa i preporađa život, dajući svijetu budućnost!”, primijetio je Sveti Otac.

“Nismo u svijetu zato da umiremo, nego da rađamo život, a „prvi korak ka davanju života onome što nas okružuje jest da ga ljubimo u sebi“. Dobro se rađa iz srca koje se mora održavati čistim, treba se „čuvati unutarnji život, molitvu“. Srce treba učiti da se skrbi za druge, da voli ljude i stvari, potrebno je brinuti se za „druge, svijet, stvoreni svijet“, jer je potpuno nevažno”, objašnjava Franjo, “poznavati ljude i stvari „ako se ne brinemo za njih“.

Također, kazao je i kako ove godine, dok se nadamo ponovnom rođenju i novim lijekovima, ne zanemarujmo skrb. “Jer, osim cjepiva za tijelo potrebno je i cjepivo za srce: to je lijek. Godina će biti dobra ako s budemo brinuli za druge, kao što to Majka Božja čini s nama”, istaknuo je Papa u homiliji dodavši kako nas ova godina, zahvaljujući Marijinu učenju, poziva „pronaći vremena za nekoga“, zazvavši na kraju homilije neka nam Majka Božja, koja je donijela Boga u vrijeme, pomogne darivati svoje vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije