govor u un-u

Papa Franjo izrazio žaljenje zbog urušavanja multilateralizma

papa Franjo
25.09.2020.
u 20:30

"Moramo prekinuti sadašnju klimu nepovjerenja. Trenutačno svjedočimo eroziji multilateralizma", rekao je Papa u ranije snimljenom videu obraćajući se godišnjoj Općoj skupštini Ujedinjenih naroda

"Pandemija koronavirusa pokazala nam je da ne možemo živjeti jedni bez drugih, ili još gore, jedni protiv drugih", rekao je papa Franjo Ujedinjenim narodima u petak. 

"Moramo prekinuti sadašnju klimu nepovjerenja. Trenutačno svjedočimo eroziji multilateralizma", rekao je Papa u ranije snimljenom videu obraćajući se godišnjoj Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. 

"Moramo se zapitati može li se glavnim prijetnjama miru i sigurnosti - siromaštvu, epidemiji, terorizmu i mnogim drugima - efikasno suprotstaviti kad utrka u naoružanju, uključujući nuklearno oružje, nastavlja tratiti naše dragocjene izvore koji bi se mogli iskoristiti za dobrobit ulaganja u ljude i zaštitu prirodnog okoliša", rekao je Franjo. 

Vođa 1,3 milijarde katolika u svijetu poslao je apel stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a da "djeluju s više jedinstva i posvećenosti" kako bi učinile UN "još efikasnijom međunarodnom radionicom mira."

Franjo je rekao da se svijet suočava "s izborom između dva moguća puta."

Prvi vodi u "jačanje multilateralizma", a drugi "ističe samodostatnost, nacionalizam, protekcionizam, individualizam i izolaciju."

Drugi put "ne smije prevladati", naglasio je Sveti Otac. 

U sedam godina svoga pontifikata, Franjo se istaknuo kao istaknut borac protiv siromaštva, klimatskih promjena i politike odbacivanja migranata i izbjeglica te protivnik nereguliranog kapitalizma.

Očekuje se da će papa Franjo dati širi pogled na svijet u enciklici, službenom dokumentu naziva "Fratelli tutti" (Svi smo mi braća) koja će biti objavljena 4. listopada. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije