uvođenje promjena

Papa Franjo dekretom službeno dopustio ženama dijeliti pričest, ministrirati, čitati na liturgijama

DPA/PIXSELL
11.01.2021.
u 17:34

U novom koraku prema većoj ravnopravnosti žena u Rimokatoličkoj crkvi, papa Franjo je dekretom u ponedjeljak službeno dopustio ženama da čitaju na liturgijama, budu ministrantice i dijele pričest. 

Papa je tako formalizirao ono što se već godinama odvija u brojnim razvijenim zemljama. No uvođenjem te promjene u Zakonik kanonskog prava konzervativni biskupi to više ženama neće moći zabranjivati, piše 24sata.hr. 

Vatikan je naglasio da se te uloge "bitno razlikuju od svećeničke službe", odnosno nisu korak prema tome da se se ženama jednog dana dopusti zaređivanje za svećenicu. 

"Stoga je Papa utvrdio da žene mogu pristupiti tim službama i pripisuje im se liturgijska funkcija koja ih institucionalizira", naveo je Vatikan u pojašnjenju. 

Papa Franjo navodi u dekretu "Spiritus Domini" (Duh Gospodnji) da je odluku donio nakon teološkog promišljanja.  

Dodao je da su brojni biskupi diljem svijeta rekli da je promjena nužna kako bi se odgovorilo na "potrebe vremena".

Ključne riječi

Komentara 1

GO
gozoma77
18:21 11.01.2021.

Kad je bio kod Erdogana u Turskoj Na posijeti pokazao je svijetu da je i on u Masonskoj lozi. Stavio je Desnu ruku na kratko ispod kaputa. On je Prodao Dusu sotonu. Radi protiv Boga i Siri häresije Po svijetu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije