pozvao na mir

Papa: Bliski istok plače, ravnodušnost ubija

Papa Franjo
07.07.2018.
u 12:54

Papa Franjo pozvao je na mir na Bliskom istoku na summitu vjerskih poglavara u subotu u Bariju, osudivši "smrtonosnu ravnodušnost" koja širi nasilje i potiče egzodus kršćana.

Sveti Otac je za dan ekumenske molitve i promišljanja zajedno s čelnicima kršćanskih Crkvi odabrao Bari jer se taj talijanski lučki grad opisuje kao "prozor prema Istoku" zato što se u njemu čuvaju relikvije svetog Nikole, kojega slave i katolici i pravoslavci.

Papa je govorio o "tamnim oblacima rata, nasilja i razaranja, primjerima okupacije i varijacijama fundamentalizma, prisilnim migracijama i zanemarivanju".

"Sve se to dogodilo usred sudioničke šutnje mnogih", rekao je.

"Ravnodušnost ubija i mi želimo podići naše glasove kako bismo se usprotivili toj smrtonosnoj ravnodušnosti. Želimo dati glas onima koji nemaju nikoga, onima koji samo mogu brisati svoje suze", istaknuo je Sveti Otac.

"Bliski istok danas plače, pati i šuti dok drugi gaze tu zemlju u potrazi za moći ili bogatstvom", kazao je on okupljenim predstavnicima kršćana.

Na Papin poziv na summit odazvalo se 19 poglavara i predstavnika crkvi. Na susretu su zastupljene pravoslavne crkve, istočne pravoslavne crkve, Asirska Pravoslavna Crkva, istočne katoličke crkve, a sudjeluju i predstavnici luterana kao i Bliskoistočnog vijeća Crkvi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije