BOŽJA LJUBAV

Papa bi 2020. mogao u Irak, Sudan, Argentinu

Reuters/Pixsell
30.12.2019.
u 21:30

U svojim je istupima u 2019. papa Franjo isticao potrebu za reformom, ali i za zaštitom dosad stvorenog

Ključna tema kateheza pape Franje i u 2019. godini bila je Božja ljubav. Održao je ukupno 41 opću audijenciju, 56 molitvi angelusa i Kraljice nebeske, više od 60 javnih slavlja, 44 homilije tijekom jutarnjih misa u domu Santa Marta u kojem živi u Vatikanu te 260 raznih poruka, dokumenata, intervjua i javnih istupa.

Uvijek je isticao da nas Bog voli. Franjina poruka sadržana je u pobudnici “Radost evanđelja” u kojoj poziva na jednostavnu i snažnu vjeru. Franjo upozorava na farizejsko držanje, odnosno da misliš kako si bolji od drugih. To je “religija temeljena na ja”, a put vjere je biti uvijek skroman. Franjo poziva da se na zlo odgovori dobrim, da se živi srcem.

I u božićnoj poruci Franjo je ponovio kako nas Bog ne voli zato što “mislimo ispravno i lijepo se ponašamo; on nas voli i točka”. Koliko puta mislimo da će Bog biti dobar prema nama ako smo dobri i da nas kažnjava ako smo loši. Nije tako. On nas voli i u našim grijesima. Njegova se ljubav ne mijenja.

Kada je 2013. godine Bergoglio izabran za papu, očekivale su se velike reforme. Zapravo, očekivale su se smjene u Rimskoj kuriji, novi dokumenti, preobrazbe itd. Franjo je osnovao kardinalsko vijeće za reformu Kurije, proveo je i neke strukturalne reforme, ali osnovna njegova vodilja bila je izmijeniti neka razmišljanja, neke ideje o upravljanju Crkvom. Prava reforma ne provodi se u dokumentima, već u glavama.

Suočiti se s izazovima

U svijetu koji se mijenja, Rimska kurija ne mijenja se tek toliko da se promijeni, kako bi pratila modu. Razvoj i rast, naime, Crkva proživljava iz Božje perspektive, kazao je papa Franjo na ovogodišnjem tradicionalnom božićnom susretu s članovima Rimske kurije.

Franjo ističe uvjerenje koje ga prati od samoga početka njegova pontifikata, odnosno da današnje vrijeme nije jednostavno vrijeme promjena nego je riječ o promjeni vremena. Zdravo je ponašanje suočiti se s izazovima današnjega doba, hrabro i u razlučivanju, a ne dopustiti da nas obuzme komotna tromost ostavljajući sve tako kako jest.

Franjo je citirao talijanskoga pisca Giuseppea Tomasija di Lampeduse, njegovu knjigu “Gepard”: “Ako želimo da sve ostane kao što je sada, potrebno je sve promijeniti.” Reforma Rimske kurije nije nikada bila usmjerena na to da se ne drži kao da prije nije bilo ničega, nego, naprotiv, teži vrednovati sve ono što je dobro učinjeno u slojevitoj povijesti Kurije. Ključno je vrednovati povijest kako bi se izgradila budućnost koja ima čvrste temelje.

Ukinuo je papinsku tajnu

Franjo je u listopadu održao biskupsku sinodu o Amazoniji u želji da Crkva potakne djelovanje na zaštiti stvorenoga. Povijesni događaj bio je poziv pape Franje na sastanak svih predsjednika biskupskih konferencija svijeta u Vatikan na temu svećenika koji seksualno zlostavljaju maloljetnike.

Franjo je 17. prosinca, na svoj 83. rođendan, donio Motu proprio Vos estis lux mundi kojim je utvrdio nova pravila vezana za seksualno zlostavljanje maloljetnika. Ukinuo je papinsku tajnu kanonskih kauzi vezanih za seksualno zlostavljanje svećenika nad maloljetnicima.

Još nije objavljen popis zemalja koje će Franjo pohoditi u 2020. Pretpostavlja se da bi mogao prvi put kao papa pohoditi svoju rodnu Argentinu. Zna se da bi želio pohoditi Irak i Sudan, a postoji mogućnost da ponovno posjeti neku južnoeuropsku državu, odnosno Crnu Goru

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije