svjetska tržišta

Pale cijene nafte

nafta
30.10.2019.
u 21:03

Trgovce je danas zabrinula moguća odgoda američko-kineskog sporazuma kojim bi se okončao trgovinski rat između dva vodeća svjetska gospodarstva, a time i bojazan oko potražnje za energentima.

SAD i Kina i dalje rade na nacrtu privremenog trgovinskog sporazuma, ali on možda neće biti spreman za potpisivanje na američko-kineskom sastanku na vrhu u studenome, kazao je neimenovani američki dužnosnik.

"Val prodaja potaknulo je splašnjavanje optimizma u pogledu trgovine i Fedovog sniženja kamatnih stopa (u SAD-u). Cijene imovine koju ulagači smatraju rizičnom pale su zbog bojazni da će SAD i Kina odgoditi rješenje trgovinskih nesuglasica", konstatira analitičar PVM-a Stephen Brennock.

Značajniji pad cijena zakočilo je izvješće Američkog instituta za naftu (API) koje je pokazalo pad zaliha u SAD-u u prošlom tjednu za 708 tisuća barela. Analitičari su u prosjeku očekivali da će pokazati rast za 494 tisuće barela.

Pozitivan je utjecaj izvješća ipak bio slab jer su zalihe u čvorištu u Cushingu porasle za 1,2 milijuna barela u odnosu na tjedan ranije.

Pozornost ulagača okreće se sjednici američke središnje banke na kojoj će, po svemu sudeći, biti donesena odluka o sniženju ključnih kamatnih stopa, treći put u ovoj godini, kako bi se potaknulo američko gospodarstvo zakočeno posustajanjem ulaganja i slabim rastom inozemnih partnera.

Sniženje kamatnih stopa poduprlo bi cijene nafte jer snažnije gospodarstvo obično podrazumijeva i veću potražnju za sirovom naftom, posebno u uvjetima kontinuiranog smanjenja prekomjernih zaliha.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) jutros izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 61,44 dolara, što znači da je bila 21 cent niža nego prethodnog dana trgovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije