NOVI RUJANSKI REKORDI

Paklene vrućine diljem Europe: Ova godina mogla bi biti najtoplija koju je čovječanstvo doživjelo

vrućina
02.10.2023.
u 07:07

Neuobičajeno visoki mjesečni prosjeci potaknuti su toplinskim valom u prvoj polovici prošlog mjeseca

Mjesec rujan bio je najtopliji u povijesti Austrije, Belgije, Francuske, Njemačke, Poljske i Švicarske. Neuobičajeno visoke temperature nastavit će se u listopadu, a cijela bi 2023. mogla biti najtoplija godina od kada postoje mjerenja. 

Francuska meteorološka agencija, Météo-France, navodi kako je prosječna rujanska temperatura bila 21,5 °C, odnosno između 3,5 i 3,6 °C iznad norme za referentno razdoblje 1991.-2020. U nedjelju je u jugozapadnoj Francuskoj bio 31 °C, a u Parizu 28 °C. Meteorologinja Christine Berne ističe kako je u nekoliko regija odstupanje od rujanskog prosjeka premašilo 4 °C pa čak i 6 °C, navodi The Guardian

Njemački ured za vremensku prognozu, DWD, rekao je da je ovaj rujan bio najtopliji od početka nacionalnih evidencija, gotovo 4 °C više od osnovne vrijednosti 1961.-1990., dok je prosječna temperatura u Belgiji također bila gotovo 4 °C viša od norme.

"Belgija nikada nije doživjela ovako topao rujan", kazao je David Dehenauw iz Belgijskog kraljevskog meteorološkog instituta. Poljski meteorološki institut također je objavio da su rujanske temperature bile 3,6 °C više od prosjeka. 

U južnoj Španjolskoj, 5. rujna u blizini Córdobe, zabilježena je temperatura 45,7 °C - za što se vjeruje da je ujedno i najviša rujanska temperatura ikad zabilježena u Europi. Ovoga je vikenda temperatura tamo dosegla 35 °C. 

Neuobičajeno visoki mjesečni prosjeci potaknuti su toplinskim valom u prvoj polovici prošlog mjeseca. Služba za klimatske promjene Copernicus očekuje da će 2023. biti najtoplija godina koju je čovječanstvo doživjelo.

Znanstvenici kažu da klimatske promjene potaknute ljudskom aktivnošću povisuju globalne temperature, pri čemu se svijet zagrijava za oko 1,2 °C u odnosu na predindustrijske razine. Poremećaj klimatskih sustava planeta čini ekstremne vremenske prilike kao što su valovi vrućine, suše, šumski požari i oluje sve češćima i intenzivnijima. Christine Berne kaže da se toplinski valovi sada pojavljuju i izvan uobičajenih ljetnih mjeseci. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?