PUCNJAVA U NIZOZEMSKOJ

Ovo je napadač koji je ubio troje ljudi, policija objavila da ga je uhitila

Politie Utrecht, Reuters/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.03.2019.
u 19:09

Sumnja se da je 37-godišnjak povezan s džihadističkim skupinama, uključujući i one iz Islamske države

Muškarac koji je pucao u tramvaju u nizozemskom Utrechtu i ubio troje ljudi, a ranio pet je uhićen, priopćili su iz policije, javlja CNN. Čelnik policije Rob van Bree potvrdio je tu informaciju.

Napadač je identificiran kao 37-godišnji Gokmen Tanis te je bio u bijegu. Policija je objavila da se pucalo na više lokacija po Utrechtu. – Prema svemu što zasad znamo, najvjerojatnije se radi o terorističkom činu – rekao je gradonačelnik Utrechta Jan van Zanen. 

Turska državna novinska agencija Anadolu javlja da je motiv napadača bio "obiteljske prirode". Iz agencije javljaju da je napadač pucao u svojeg rođaka zbog "obiteljskih razloga", a kasnije je pucao i na druge koji su reagirali. 

Sumnja se da je 37-godišnjak povezan s džihadističkim skupinama, uključujući i one iz Islamske države Policija je već prije objavila i fotografiju napadača. 

"U Utrechtu se pucalo na nekoliko lokacija", rekao je čelnik protuterorističke agencije Pieter-Jaap Aalbersberg na konferenciji za novinare.   

"U ovome trenutku još puno toga nije jasno i naporno radimo da utvrdimo sve činjenice. Ono što znamo je da je počinitelj u bijegu", dodao je. Aslbersber nije želio reći je li poznat njegov identitet, koliko je ozlijeđenih i u kakvom su stanju, no istaknuo je kako se "čini da je riječ o terorističkom napadu". Lokalni mediji izvijestili su kako su svjedoci prijavili muškarca u tramvaju koji je izvukao oružje i upucao nekoliko ljudi. 

Nacionalni antiteroristički koordinator (NATC) izvijestio je da incident ima sve karakteristike terorističkog napada. 

Tramvajski promet bio je obustavljen u cijelom gradu. Još uvijek nije poznato je li napadač djelovao sam. 

– Muškarac je počeo pucati kao lud – rekao je jedan svjedok, dok neki mediji citiraju svjedoka koji je rekao da je četvero napadača pucalo na ženu blizu tramvajske stanice. Pojačana je bila sigurnost u zračnim lukama i ključnim zgradama. Premijer Mark Rutte sazvao je hitnu sjednicu vlade i rekao da je duboko zabrinut zbog incidenta Do novog napada došlo je samo tri dana nakon što je Brenton Tarrant u Novom Zelandu u napadu na džamije ubio 50 ljudi. Utrecht, četvrti najveći grad u Nizozemskoj, poznat je po pitoresknim kanalima i brojnoj studentskoj populaciji. Ubojstva vatrenim oružjem rijetka su u Utrechtu, kao i u ostatku Nizozemske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije