NEIZMJERAN DOPRINOS

Otkriveno tajno oružje u ratu protiv Rusije: 'Bilo je jasno da je priveden'

Alexander Ermochenko/REUTERS
15.12.2022.
u 07:08

Grupa ukrajinskih partizana sa sjedištem u Hersonu učinila je špijuniranje Rusa dijelom svoje svakodnevne rutine, zahvaljujući čijim informacijama je ukrajinska vojska mogla izvoditi precizne napade

Dućan elektroničke opreme u Hersonu koristio je ruskoj vojsci tijekom okupacije tog grada kao poljska bolnica, vojarna i skladište hrane. U strahovitom napadu jednog jutra ovog ljeta ukrajinske snage su je potpuno uništile. To je bio jedan od brojnih napada na teritoriju koji je u tom trenutku bio pod kontrolom ruskih snaga.

Mala skupina ukrajinskih građana je slala fotografije lokacija i koordinata ruskih snaga preko kriptiranog profila na Telegramu ukrajinskoj vojsci. Upravo su ti obavještajni podaci pomogli u napadu, tvrdi vojni dužnosnik koji je radio ranije s takvim skupinama građana, piše Wall Street Journal.

Grupa ukrajinskih partizana sa sjedištem u Hersonu učinila je špijuniranje Rusa dijelom svoje svakodnevne rutine, zahvaljujući čijim je informacijama ukrajinska vojska mogla izvoditi precizne napade koji su na kraju prisilili Moskvu da se povuče iz Hersona, smatraju vojni obavještajci. Ukrajinski partizani su nadzirali ceste koje vode u grad, gledali snimke s uličnih kamera na ključnim raskrižjima te se vozili biciklima u polju pretvarajući se da čuvaju stoku dok su ustvari pratili ruske trupe.

Nije trebalo dugo da članovi otpora postanu meta. Ruska Federalna služba sigurnosti pretresla je njihove domove i domove njihovih rođaka. Nekoliko ih je i dalje zatvoreno pod optužbama za špijunažu na teritoriju pod kontrolom Rusije, te se nadaju da će ih osloboditi u razmjeni zarobljenika. Iako se civili, za razliku od pripadnika vojske rijetko razmjenjuju.

Čelnik Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Oleksij Danilov rekao je u intervjuu da će partizani poput onih u Hersonu pomoći Ukrajini u kontinuiranoj kampanji ponovnog zauzimanja područja koji je pod kontrolom Rusije. "Isto će biti u Donjecku, u Lugansku i svugdje drugdje. Naši dečki i djevojke su posvuda", ustvrdio je.

Otpor pokrenut nakon invazije

Grupa Herson na Telegramu je pokrenuta dan nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Do početka ožujka Moskva je imala kontrolu nad gradom U grupi je bilo oko 20 članova. Nakon što je Rusija onemogućila rad ukrajinskih teleoperatera, grupa je koristila ruske SIM kartice i VPN-ove kako bi prikrili svoj promet.

Dvojica od njih su bili ukrajinski časnici koji su provjerili fotografije i koordinate koje je poslala skupina i prosljeđivali ih vojnim zapovjednicima, koji su zatim upozoravali časnike u Kijevu zadužene za naređivanje napada na ruske ciljeve u Hersonu. U Černobajevku, nedaleko Hersona, jedan je partizan dane provodio gledajući promet na okolnim cestama iz svog stana i javljao ako bi nešto vidio. "Nisam znao kako se boriti, ali sam znao da mogu pomoći barem na ovaj način", rekao je.

Tri dana nakon početka rata, član grupe, inače IT-ovac, Oleksandr primio je fotografije vojnih vozila na cesti u blizini zračne luke kod Hersona te je poslao koordinate grupi. Sljedećeg jutra, zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, Valerij Zalužni, objavio je video na kojem se vidi niz nišana koji lebdi iznad reda vozila ispred zračne luke. Nakon dvije sekunde eksplozija ih je zahvatila. "Dobrodošao u pakao!" napisao je general Zalužni na tom videu.

Andrej, izviđački časnik u ukrajinskoj brigadi koji je prikupljao informacije od grupe, rekao je da je rad partizana bio "ogromna pomoć". “Ti ljudi vide kretanje ruskih tenkova, vide gdje trupe idu na večeru, gdje se zabavljaju, gdje peru rublje i dijele te informacije s nama”, rekao je sigurnosni dužnosnik upoznat i dodao: "Bez njih naša vojska ne bi to mogla znati."

Opasan posao

S obzirom na važnost onog što su radili, nije ni čudno što su članovi grupe otpora bili meta ruskih obavještajnih snaga. Upravo su zbog toga, morali biti oprezni jer i najmanji krivi potez ili nepažnja koštala bi ih života. Članovi su morali brisali svoje razgovore s onima bi priveli Rusi te su zbog toga morali uvesti novo pravilo.

Svako jutro svaki je član morao poslati video sebe kod kuće kako bi dokazao da nije bio pritvoren. Svatko tko to ne bi učinio, odmah bi bio uklonjen iz grupe. Jedan je član bio uklonjen nakon što ga je FSB uhitio, no nekoliko dana kasnije poslao je vlastiti video izravno nekim članovima grupe, tražeći od njih da ga ponovno dodaju u chat na Telegramu, piše Wall Street Journal.

Na snimci se vidjelo kako sjedi za stolom s čašom vode, blago natečenog lica, s upaljenom cigaretom u drhtavoj ruci. Iza pohabanog stola je bio bež zid, a u kutu metalna vrata. Muškarac je rekao članovima grupe kojima se javio da je otišao posjetiti baku, a telefon je ostavio kod kuće.

"Bilo je jasno da je bio u pritvoru", rekao je Oleksandr. On i ostali odlučili su ne vratiti tog čovjeka u grupu. Deset dana kasnije FSB je došao u kuću Aleksandrovih roditelja u Hersonu i pretražio je. Oleksandr je do tada nabavio lažne osobne dokumente i boravio je u stanu prijatelja. Njegova žena i kći otišle su u travnju u Francusku. Njihov rad se isplatio, Rusija se povukla iz Hersona sredinom studenog.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?