KRŠI PRVI AMANDMAN?

Odlučili tužiti Trumpa jer ih je blokirao na Twitteru

Donald Trump
Reuters/PIXSELL
12.07.2017.
u 10:10

U tužbi su navedeni i Sean Spicer, glavni glasnogovornik Bijele kuće, te Daniel Scavino, glavna osoba zadužena za društvene mreže predsjednika Trumpa.

Američki predsjednik Donald Trump vrlo je aktivan na Twitteru gdje svakodnevno objavljuje statuse, ali se i obračunava s kritičarima

Trump zna odgovarati i bez dlake na jeziku, a sada je suočen s tužbom koju je podnijelo sedam korisnika Twittera i to zbog - blokiranja!

Tužbu je podnio institut Knight First Amendment, grupa za slobodu govora sa Sveučilišta Columbia. Korisnici Twittera tvrde kako je njihove profile blokirao sam predsjednik ili njegovi pomoćnici. Korisnici su na objave Donalda Trumpa odgovarali kritičkim komentarima ili su se izrugivali, javlja BBC. Sada kada su blokirani oni ne mogu vidjeti niti odgovoriti na 'tvitove' s profila koji ih je blokirao.

U tužbi se tvrdi kako im je Trump ovim potezom onemogućio da pristupe online razgovorima. Taj su potez okarakterizirali kao pokušaj 'suzbijanja neslaganja' na javnom forumu čime se krši njihovo pravo na slobodu govora. U tužbi su navedeni i Sean Spicer, glavni glasnogovornik Bijele kuće, te Daniel Scavino, glavna osoba zadužena za društvene mreže predsjednika Trumpa.

Izvršni direktor instituta Knight First Amendment, Jameel Jaffer, smatra da Trumpova 'ljubav' prema Twitteru znači i da je ta društvena mreža postala 'važan izvor vijesti i informacija o vladi'.

- Prvi amandman primjenjuje se na ovaj digitalni forum na isti način na koji se odnosi na gradske dvorane i otvorene sastanke školskih odbora. Bijela kuća djeluje protupravno kad isključuje ljude iz ovog foruma jednostavno zato što se nisu slagali s predsjednikom - kazao je Jaffer.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?