TRENUTNO STANJE

Objavljena nova karta rata u Ukrajini: 'Putinov cilj i dalje je razdvajanje NATO-a'

Foto: ISW
1/4
22.11.2023.
u 07:09

Jedan od Putinovih ciljeva prilikom agresije na Ukrajinu je bio i razdvojiti NATO, nešto što i dalje pokušava učiniti - poručili su iz ISW-a

Čini se kako Rusija hibridnim metodama i taktikama pokušava napraviti migrantsku krizu na granici s Finskom, utvrdio je Institut za proučavanje rata u svom najnovijem izvješću objavljenom na temu rata u Ukrajini. Kako su objavili, Finska je morala zatvoriti svoje granice s Rusijom nakon što su zabilježili velik priljev stranih državljana iz Jemena, Somalije i Sirije, s time da su u samo dva dana zabilježili dolazak 89 tražitelja azila. Pozivajući se na informacije Reutersa i lokalnih medija, ISW je ustvrdio kako ova situacija sliči na migrantsku krizu koju su Rusija i Poljska izazvale 2021., sve s ciljem destabilizacije NATO-a. 

- ISW je i ranije procijenio kako je Kremlj potaknuo, a moguće i direktno kontrolirao stvaranje umjetne migrantske krize Bjelorusije na granii s Poljskom, kada su tu krizu iskoristili kako bi napali NATO zbog pristupa prema Bjelorusiji. Dmitrij Peskov je još u travnju ove godine, prilikom prihvaćanja članstva Finske u NATO-u, kako će Rusija poduzeti sve mjere da bi se održala svoju sigurnost. Jedan od Putinovih ciljeva prilikom agresije na Ukrajinu je bio i razdvojiti NATO, nešto što i dalje pokušava učiniti - poručili su iz ISW-a.

 

 

Inače, izvješće navodi i kako je Rusija navodno osnovala ''Afrički korpus'', pritom pozivajući sve da se priključe, a plaća za to bila bi oko 3.200 eura. Ruski bloger navodno je objavio oglas za kontaktiranje ruske vojske, a sve se odvija navodno u sklopu većih dogovora Libije i Rusije.

- S obzirom na to da oni moraju javno oglašavati regrutaciju za ''Afrički korpus'' pridonosi navodima da su pokušaji ruskog ministarstva obrane da regrutiraju bivše wagnerovce bili potpuno neuspješni - objasnili su iz ISW-a.

Veliku opasnost za Rusiju trenutno predstavljaju i sve bliži odnosi Armenije i EU-a, pogotovo nakon što su zamjenik armenskog ministra vanjskih poslova Paruyr Hovhannisyan i veleposlanik Europske unije (EU) u Armeniji Vassilis Maragos potpisali sporazum kojim se povećava "pravna sigurnost" oko "prava i obveza" misije EU u Armeniji (EUMA) unutar Armenije, čime se stvaraju lakši uvjeti za djelovanje promatrača EUMA-e u zemlji. U izvješću su se osvrnuli i na Čečene, navodeći kako njihov šef Ramzan Kadirov i dalje pokušava stvoriti balans između dodvoravanja Putinu i istovremenog stvaranja veće autonomije unutar Čečenije.

- Primjer za to upravo je bila konferencija na kojoj je Kadirov pozvao Putina da dođe u Čečeniju, navodeći da su ga ''starješine krizirale jer već dugo nije pozvao predsjednika''. Iako Putin nije odgovorio na ovaj poziv, zahvalio se narodu Čečenije, a cijela situacija stavlja ga u tešku poziciju jer s jedne strane riskira odnos s Kadirovom, a druge strane ga se može optužiti da popušta njegovom pritisku - naveli su.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?