Američki predsjednik

Obama u Saudijskoj Arabiji pokušava smiriti međusobne tenzije

Barack Obama
20.04.2016.
u 12:27

Američki predsjednik Barack Obama danas će se susrsesti s kraljem Saudijske Arabije Salmanom radi jačanja borbe protiv džihadista, pronalaženja diplomatskog rješenja ratova u Siriji i Jemenu, ali i pokušaja smirivanja tenzija s tim dugogodišnjim saveznikom.

Očekivan oko podneva u Rijadu, glavnom gradu bogate naftne kraljevine, Obama će se susresti u četiri oka s kraljem Salmanom (80) a u četvrtak sudjelovati na summitu sa šest zemalja Vijeća za suradnju u Zaljevu.

Odluke Obamine uprave - od odbijanja intervencije u Siriji protiv režima Bašara al-Asada do pregovora s Iranom, velikim šijitskim suparnikom - iznervirale su sunitske monarhije.

One koji predskazuju sterilan susret koji će se svesti na službenu fotografiju, Bijela kuća podsjeća na čvrst savez dug više od 70 godina i nastoji minimalizirati dubinu rascjepa.

"Odnos je uvijek bio složen ali postoji temelj za suradnju oko zajedničkih interesa, posebice antiterorizma", tvrdi Ben Rhodes, bliski savjetnik Obame.

Monarhije očekuju jačanje američke vojne pomoći ali i konkretnu pomoć za borbu protiv destabilizirajućih kibernetičkih napada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?