VAŽNO JE ZNATI

Nutricionistica otkriva kako se pravilno i kvalitetno hraniti

hrana
16.03.2022.
u 07:49

Hrana našeg podneblja je mediteranska i ona predstavlja zlatni standard pravilne i uravnotežene prehrane

Da je hrana lijek, rekao je još Hipokrat prije mnogo, mnogo godina. Međutim, skoro sve do današnjeg vremena nije se dovoljno ozbiljno shvaćala činjenica ili veliko povijesno značenje njegovih riječi.

U današnje vrijeme nutricionisti imaju vrlo zahtjevan zadatak - djelovati preventivno i buditi svijest o promjeni navika koje nekima drastično mijenjaju način života. Današnja užurbanost života, odnosno nedostatak vremena za hranjenje, pijenje tekućine, vježbanje, spavanje sigurno dovodi i do nedovoljnog unosa vitamina i minerala u svakodnevnoj prehrani.

Nikada se nije više pisalo i govorilo o hrani, a nikada nismo bili deblji (pandemija debljine u svijetu) i bolesniji (veliki pad imuniteta, sve više alergija i intolerancija i svih ostalih dijetoterapija koje imaju veze sa vrstom i načinom prehrane - kardiovaskularne bolesti, dijabetes, maligne bolesti, autoimune bolesti).

Pravilna prehrana ključna je za očuvanje dobrog zdravlja odraslih osoba te čini osnovu pravilnog rasta i razvoja djece i adolescenata. Energetski neuravnotežena prehrana i neadekvatan unos pojedinih tvari predstavljaju čimbenik rizika, kako za razvoj deficitarnih prehrambenih poremećaja, tako i za niz kroničnih nezaraznih bolesti.

Za uspješno održavanje poželjne tjelesne mase, unos energije (kalorija) mora biti jednak njezinoj potrošnji (tjelesnoj aktivnosti) uz konzumaciju raznovrsnih namirnica.  Zdravstveno gledano, hrana našeg podneblja je mediteranska i ona predstavlja zlatni standard pravilne i uravnotežene prehrane. Ima određeni postotak proteina, ugljikohidrata i masti (15-20; 50; 25-30) koji svi zajedno predstavljaju bazu dobro balansirane zdrave prehrane.

Osobno bih preporučila svima da prehranu prilagode i vrsti hrane koju tijelo podnosi ili ne (što se utvrđuje testom intolerancije na hranu ili alergološkim testiranjima), a ne trendovima koji imaju kratki vijek trajanja. Za procjenu i prehrambenog statusa organizma koristi se nekoliko metoda, a jedna od njih je antropometrijsko određivanje sastava tijela te praćenja stanja organizma laboratorijskim parametrima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?