naredna dva tjedna

Novozelandsko-australski vojnici obučavaju 2.000 Iračana za borbu protiv IS-a

28.04.2017.
u 11:36

Novozelandski i australski vojnici u Iraku obučavat će oko 2.000 pripadnika iračkih snaga sigurnosti u naredna dva tjedna kako bi se borili protiv pobunjenika tzv. Islamske države, priopćile su u petak Novozelandske obrambene snage (NZDF).

- Stalni priliv osoblja sposobnog za borbu od ključnog je značaja u održanju kontraterorističke ofanzive protiv terorističke grupe - navodi u izjavi za javnost general major Tim Gall, zapovjednik zajedničkih snaga Novog Zelanda.

Brojni vojnici koje je obučavala zajednička novozelandsko-australska borbena grupa Taji pridružili su se ofanzivi u cilju osvajanja zapadne polovine Mosula, kazao je Gall.

- Pomogli smo u stvaranju borbenih snaga  koje su dale doprinos u trenutnoj ofanzivi protiv Daesha (Islamske države). Osim te generacije, mi, međutim, također obučavamo narednu generaciju iračkih vojnih vođa koji će biti odgovorni za zaštitu svoje zemlje u budućnosti - dodao je on.

Borbena grupa Taji, koju čini stotinjak novozelandskih vojnika i 300 pripadnika Australskih obrambenih snaga,  obučila je više od 21.000 pripadnika iračkih vladinih snaga otkako je misija obuke počela u svibnju 2015.

Od prošlog listopada, NZDF su poslale manje grupe timova za obuku i zaštitu na druge lokacije obuke u Iraku.

Novozelandski vojnici također su obučavali stabilizacijske snage kao što su irački granični stražari.

Prvobitno planirana na dvogodišnje razdoblje, misija NZDF u Iraku produžena je do studenog 2018. godine, a po odluci novozelandske vlade, prenosi Xinhua.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije