ŽELE ZAVARATI UKRAJINCE

Nove satelitske snimke otkrile veliku rusku obmanu: 'To je jeftina taktika s kojom se može puno dobiti'

ABACA
09.01.2024.
u 18:51

Postoji nekoliko različitih razloga zbog kojih bi Rusija željela oslikati lažne zrakoplove u svojim bazama, čak i ako je to privremeno. Jedno obrazloženje je da se možda pokušava zbuniti ukrajinsku vojsku koje cilja zrakoplove tijekom napada na moskovske baze.

U trenutku kada Ukrajina pojačava zračne napade, Rusija je poduzela nekonvencionalan pristup zaštiti svojih zrakoplova. Nove satelitske snimke pokazuju da je Rusija oslikala lažne borbene zrakoplove kako bi zbunila ukrajinsku vojsku, a prema Business Insideru, najnoviji primjer ove taktike može se primijetiti u ruskoj zračnoj bazi Primorsko-Akhtarsk uz Azovsko more.

 

 

Na satelitskoj snimci od 28. prosinca, koju je snimio Planet Labs PBC, nekoliko je zrakoplova parkirano u nizu u jednom dijelu ruske baze. Među njima ističu se siluete dvaju lažnih borbenih zrakoplova, obojanih sablasno bijelom bojom. Pored njih se nalazi još nekoliko "pravih" zrakoplova, koji su plave i sive boje. Lažni zrakoplovi, primjećuje Business Insider, nemaju sjene, za razliku od onih aviona koji nisu nacrtani. 

Ovo nije prvi put da Rusija primjenjuje ovu taktiku. Dana 26. lipnja snimljene su satelitske snimke iz obližnje zračne baze Yeysk. Na snimci se nalaze tri siluete borbenih aviona postavljene jedne pored druge, sve jarko bijele boje. Pokraj njih je bijeli obris borbenog zrakoplova koji nije popunjen.

Postoji nekoliko različitih razloga zbog kojih bi Rusija željela oslikati lažne zrakoplove u svojim bazama, čak i ako je to privremeno. Jedno obrazloženje je da se možda pokušava zbuniti ukrajinsku vojsku koje cilja zrakoplove tijekom napada na moskovske baze.

- Vjerojatno je cilj napraviti lažne mete koje bi mogle zavarati ukrajinske jednosmjerne dronove opremljene jednostavnim kamerama za prepoznavanje oblika zrakoplova. Time bi ih spriječili da pogađaju pravi zrakoplov - rekao je Justin Bronk, vodeći stručnjak za zračne snage u think-tanku Royal United Services Institute za Business Insider.

Slikajući lažne borbenike, Rusija možda također pokušava prikriti koliko se zrakoplova nalazi u bazi, kada su ondje stacionirani ili koje su obrasce njihovih aktivnosti. Brady Africk, analitičar obavještajnih podataka u think-tanku American Enterprise Institute, izjavio je da Moskva želi otežati Ukrajini određivanje koje su baze zauzete, a koje nisu. To je relativno bezopasna i jeftina taktika, s kojom se može puno dobiti, smatra Africk.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije