BERLIN

Njemački SPD, Zeleni i liberali potpisali ugovor o formiranju nove vlade

07.12.2021.
u 13:19

Njemačka Socijaldemokratska stranka (SPD), Zeleni i Slobodni demokrati  (FPD, liberali) potpisali su u utorak u Berlinu koalicijski ugovor, otvarajući put formiranju nove njemačke vlade koja ovaj tjedan preuzima dužnost. 

Čelnici triju stranaka koje su ušle u koaliciju nazvanu Semafor, po stranačkim bojama koje odgovaraju bojama na semaforu, okupili su se u središnjem Berlinu kako bi stavili potpis na sporazum oko kojeg su se dogovarali u tjednima koji su uslijedili nakon parlamentarnih izbora krajem rujna.

Socijaldemokrat Olaf Scholz trebao bi u srijedu biti potvrđen u Bundestagu i preuzeti dužnost kancelara nakon 16 godina vladavine Angele Merkel.  

U novoj vladi biti će sedam ministara iz SPD-a, pet ministara iz redova Zelenih i četiri iz redova liberala (FPD) te skoro jednak broj muškaraca i žena. Nova vlada trebala bi prisegnuti istoga dana.  

"Sutra ćemo krenuti s novom vladom", rekao je budući kancelar Scholz. Nakon tjedana pregovora došli smo do ishoda koji napredak čini mogućim, dodao je.

Borba da se obuzda pandemija koronavirusa tražit će pune ovlasti nove koalicije, istaknuo je Scholz. 

Robert Habeck, supredsjednik Zelenih i budući Scholzov zamjenik kazao je da je cilj njegove stranke bio "vlada za ljude u Njemačkoj".

Habeck, koji će voditi superministarstvo gospodarstva, energije i klime, osvrnuo se na izazove koji stoje pred najvećim europskim i četvrtim svjetskim gospodarstvom u kombinaciji s redukcijom emisije plinova staklenika i osiguranjem napretka.

Annalena Baerbock, supredsjednica Zelenih i buduća ministrica vanjskih poslova, ocijenila je da koalicijski sporazum odražava društvene realnosti s kojima se suočava Njemačka.

Čelnik FDP-a i budući ministar financija Christian Lindner istaknuo je kako je došlo vrijeme za akciju. "Nemamo nikakvih iluzija. Riječ je o velikim izazovima koji su pred nama", rekao je.

Nakon što su stranački čelnici postigli sporazum o formiranju nove vlade postignuti sporazum trebale su odobriti stranačke baze, a čelni ljudi trebali su pristanak članstva na dokument sastavljen od 177 stranica.

Ceremonija potpisivanja sporazuma održana je u Berlin Futuriumu, centru za izložbe tehnologija budućnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije