Covid karta se crveni

Njemačka za sve koji dolaze iz Španjolske traži test

covid 19
10.07.2021.
u 10:10

Prema novoj karti 14-dnevne incidencije novozaraženih koronavirusom na 100.000 stanovnika Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti, koja se formira svaki tjedan u svrhu odgovora na pandemiju COVID-19, Hrvatska je u potpunosti obojena zelenom, što znači da je incidencija manja od 50 te je pozitivnih testova na bolest manje od četiri posto, ili je incidencija manja od 75, a pozitivno testiranih manje od jedan posto.

S obzirom na turističku sezonu, zanimljivo je vidjeti kako stoje naši konkurenti na europskom dijelu Sredozemlja. I može se reći – imaju problema. Prije svega tu se misli na Portugal i Španjolsku, koje imaju “crveni” ili, u najbolju ruku, “narančasti” status, što znači da kod “crvenog” ili imaju između 75 i 200 novih slučajeva, a pozitivno testiranih više od četiri posto, ili je novih slučajeva 200, a pozitivno testiranih više od 200, ali manje od 500.

“Narančasto” znači sve to za stupanj niže. Štoviše, Portugalu bi se moglo dogoditi i da uskoro prijeđe u najviši stupanj – “tamnocrveni”, jer su u četvrtak zabilježili čak 3000 novih slučajeva pa nema sumnje da je sada riječ o novom valu koji je prouzročio delta-soj.

Upozorenje i nama treba biti kako je taj porast nastupio nakon što je ta zemlja otvorila granice za goste iz EU i Velike Britanije početkom svibnja. Ono što je ohrabrujuće jest da smrtnost nije ni približno ista onoj iz veljače, ali novi se slučajevi prije svega odnose na mlađe i necijepljene. Trend širenja među mladima i necijepljenima izražen je i u Španjolskoj, gdje je u starosnoj grupi između 20 i 29 godina 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 911 novih slučajeva, što je trostruko u odnosu na nacionalni prosjek.

Zato je Francuska preporučila građanima da izbjegavaju Portugal i Španjolsku, dok je Njemačka stavila Španjolsku na rizičnu listu te građani koji u Njemačku ulaze iz te zemlje moraju predočiti negativan test kako bi izbjegli karantenu. I neki dijelovi Grčke su “crveni” ili “narančasti”, Malta čak “tamnocrvena”. Grčka je u četvrtak imala 2107 novozaraženih.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?