odlazak kancelarke

Njemačka vojska se tradicionalnim mimohodom oprostila od Angele Merkel

angela merkel
REUTERS
02.12.2021.
u 21:58

Njemačka vojska se tradicionanim mimohodom u četvrtak navečer oprostila od njemačke kancelarke Angele Merkel koja za tjedan dana, nakon 16 godina na vlasti, odlazi u političku povijest.

Svečanost, čiji korjeni sežu u 16. stoljeće, najveća je počast koju njemačke oružane snage mogu odati nekom civilu.

Merkel se zahvalila suradnicima i obitelji, a svom nasljedniku Olafu Scholzu zaželjela sreću.

"16 godina na mjestu kancelarke su bile ispunjene brojnim događajima a često i izazovima. Te su godine za mene bile izazov i u političkom i u ljudskom smislu. Ali to je bilo vrijeme koje me ispunilo", rekla je Merkel u kratkom govoru.

Kao najveće izazove navela je financijsku krizu 2008. i izbjegličku 2015. "Tada sam shvatila koliko su važne međunarodne institucije i multilateralni instrumenti. Jer krize ne poznaju granice", rekla je Merkel.

Njemačka vojska ili Bundeswehr se posebnom svečanošću koja uključuje mimohod, glazbu i baklje oprašta od njemačkih predsjednika, kancelara i ministara obrane.

Tradicija nalaže da osoba u čiju čast se održava izabere tri pjesme koje izvodi vojni orkestar. Merkel se odlučila za crkvenu skladbu "Grosser Gott, wir loben dich", evergeen poznate njemačke poslijeratne pjevačice Hildegard Knef i pjesmu istočnonjemačke punk-ikone Nine Hagen "Du hast den Farbfilm vergessen" ("Zaboravio si film u boji"). Ta je pjesma bila veliki hit 1974. kada je Merkel studirala fiziku u Leipzigu, u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj.

Merkel bi službeno svom nasljedniku Scholzu trebala predati vlast sljedećeg tjedna kada se novi saziv Bundestaga sastaje kako bi izabrao novog kancelara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije