kontroverzni plinovod

Njemačka ponudila SAD-u "prljavi posao" za Sjeverni tok 2 - neprofitna organizacija

plinovod
09.02.2021.
u 20:46

Njemačka vlada ponudila je Trumpovoj administraciji financijsku potporu do milijarde eura kako bi spriječila Washington da sankcionira projekt izgradnje kontroverznog plinovoda Sjeverni tok 2, otkriva dokument koji je u utorak objavila neprofitna organizacija.

Njemački ministar financija Olaf Scholz navodno je ponudio sredstva za uvoz američkog ukapljenog prirodnog plina u osobnom pismu svom tadašnjem američkom kolegi Steveu Mnuchinu. 

Pismo je bilo datirano na 7. kolovoza 2020. i sadržalo je ponudu u priloženom "non-paperu".

Sascha Mueller-Kraenner, izvršni direktor Njemačke organizacije za zaštitu okoliša (DUH), koja je objavila dokument, nazvao je to "skandalom" i "prljavim poslom na račun trećih strana". 

Prema tom dokumentu, njemačka vlada ponudila je ulaganje u razvoj LNG terminala u Wilhelmshavenu i Brunsbuettelu na njemačkoj obali Sjevernog mora. 

Zauzvrat se od Sjedinjenih Država tražilo da dopusti "neometanu izgradnju i rad Sjevernog toka 2" - plinovoda koji preko Baltičkog mora treba udvostručiti isporuku prirodnog plina iz Rusije u Njemačku. 

Ministarstvo financija u Berlinu nije odmah komentiralo slučaj iako je glasnogovornik rekao da je izjava u pripremi. 

Izgradnja Sjevernog toka 2 bliži se kraju unatoč američkim sankcijama usmjerenih na plinovod i sve glasnijim pozivima Njemačkoj da odustane od projekta. 

SAD i nekoliko europskih zemalja strahuju da će plinovod povećati europsku energetsku ovisnost o Rusiji, a kritike prema Rusiji dodatno rastu zbog postupanja Kremlja prema zatvorenom oporbenom aktivistu Alekseju Navaljnom i drugim političkim protivnicima. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije