DE MAIZIERE:

Njemačka ne žali zbog izvještaja o Turskoj

DE MAIZIERE:
18.08.2016.
u 21:30

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere branio je vladin izvještaj koji je procurio u javnosti i u kome se navodi da je Turska utočište za islamističke skupine, što je dodatno pojačalo napetosti s Ankarom, ključnim partnerom u naporima na obuzdavanju masovne migracije.

Turska i Njemačka imali su brojne sporove u posljednjim mjesecima, upravo u vrijeme dok Europska unija pokušava osigurati tursku pomoć u zaustavljanju priliva migranata u Europu, od kojih je daleko najveći broj stigao u Njemačku.

Ankara je također izazvala kritike Zapada zbog čistki nakon propalog pokušaja puča 15. srpnja.

U vladinom izvještaju, koji je u ovom tjednu objavila njemačka državna televizija ARD navodi se da je Turska postala utočište za islamističke skupine i da predsjednik Tayyiop Erdogan ima “ideološki afinitet” prema Hamasu u Gazi, Muslimanskom bratstvu u Egiptu i prema oružanoj islamističkoj opoziciji u Siriji.

ARD je javila da je izvještaj povjerljiv i da ga je sastavilo ministarstvo unutarnjih poslova na parlamentarni zahtjev ljevičarske stranke Linke.

De Maiziere je izjavio za njemačku regionalnu RTV postaju RBB: ”Nemamo što žaliti”, odgovarajući na pitanje žali li zbog dokumenta koji je procurio u javnost. Kazao je da izvještaj pokazuje jedan aspekt Turske, ali da su ostali aspekti mimo njega.

Glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Johannes Dimroth ranije je izjavio da je izvještaj potpisao zamjenik ministra i da ni de Maiziere ni ministarstvo vanjskih poslova nisu sudjelovali u njegovom stvaranju.

”Tko radi taj i griješi”, izjavio je Dimroth.

Vladin glasnogovornik Steffen Seibert odbio je komentirati izvještaj, ali je kazao da Berlin još smatra Ankaru partnerom u borbi protiv Islamske države, prenosi Reuters.

Podsjetimo, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble odbacio je pozive oporbenih političara da se zbog čistki koje turske vlasti provode nakon neuspjelog puča prekine suradnja s tom državom, smatrajući kako Njemačka mora nastaviti suradnju po pitanju migranata.

Schaeuble, član konzervativne Kršćansko-demokratske unije kancelarke Angele Merkel, smatra kako je važno nastaviti suradnju s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom kako bi se osigurala njegova pomoć u upravljanju velikim priljevom izbjeglica iz država poput Sirije i Iraka.

“Apsolutno mi se ne sviđa što Erdogan radi, no ne slažem se da bi trebali prekinuti suradnju s njim”, rekao je Schaeuble.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?