COVID-19

Njemačka ne isključuje zatvaranje granica s Francuskom

15.02.2021.
u 17:20

Njemačka u ponedjeljak nije željela isključiti proširenje kontrola na granicu s Francuskom jer su se nove varijante koronavirusa počele brzo širiti u istočnoj regiji Moselle, nakon što je Pariz pozvao da se ne zatvara granice.

Na pitanje u vezi situacije u Francuskoj, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel Steffen Seibert rekao je da Berlin „nastavlja pratiti situaciju i da kontinuirano preispituje svoje mjere za suzbijanje pandemije”.

Dodao je da zatvaranja granica „nisu normalna” i da su „krajnja nužda”, ali i istaknuo da se Njemačka nalazi u „situaciji u kojoj mora učiniti sve kako bi spriječila da se agresivnije mutacije virusa brzo prošire u zemlji kao što su se proširile drugdje”, prenosi Hina.

‘Ne želimo da Njemačka posve zatvori granice’

Francuski ministar za europske poslove Clement Beaune pozvao je nešto ranije Njemačku da ne zatvara granice s Francuskom.

„Ne želimo da Njemačka posve zatvori granice”, rekao je Beaune nakon što je Berlin tijekom vikenda odlučio uvesti stroge kontrole na granicama s Austrijom i Češkom.

Dodao je da zatvaranja granica treba uvesti u koordinaciji s Francuskom i da ona moraju uključivati „dalekosežna izuzeća koliko je to moguće” kako bi se zaštitilo prekogranične radnike.

Njemačka je u nedjelju djelomično zatvorila granice s Češkom i austrijskim Tirolom zbog brzog širenja novih varijanti koronavirusa, usprkos osudama Europske unije.

Po novim pravilima, samo Nijemci i državljani s legalnim boravkom u zemlji smiju prijeći granicu.

Iznimke vrijede za esencijalne radnike u zdravstvu i prometu, kao i za hitne humanitarne razloge.

Svi moraju imati negativni test na koronavirus.

Granične kontrole prouzročile su u ponedjeljak ujutro kilometarske kolone na graničnim prijelazima s Češkom. Neki vozači morali su čekati satima. Zastoja prema Tirolu nije bilo.

Austrijsko ministarstvo vanjskih poslova u Beču pozvalo je zbog toga u nedjelju na razgovor njemačkog veleposlanika.

Glasnogovornik njemačkog ministarstva unutarnjih poslova odbacio je u ponedjeljak kritike iz EU-a, poručivši da njemačka politika kombinira „europsko razmišljanje s lokalnim potrebama”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije