ZAMJENA STARIH LETJELICA

Njemačka kupuje 60 američkih teretnih helikoptera Chinook

ilustracija
01.06.2022.
u 17:08

Njemačka vojska koristi Sikorskyjeve helikoptere CH-53 od 1970-ih i planira ih postupno povući iz uporabe do 2030. godine.

Njemačka će kupiti 60 teretnih helikoptera Chinook od Boeinga kako bi zamijenila svoju zastarjelu flotu helikoptera CH-53, rekla je u srijedu njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht, nanijevši udarac Boeingovu suparniku Lockheed Martinu koji se također natjecao za taj ugovor.

"S ovim modelom jačamo našu sposobnost za suradnju u Europi", rekla je Lambrecht u obraćanju Bundestagu. Po ranijim planovima, Bundeswehr je trebao nabaviti 45 do 60 helikoptera za prijevoz teških tereta za oko četiri milijardi eura, koji trebaju biti isporučeni između 2023. i 2029. godine. Vojska ima proračun od oko 100 milijardi eura.

Tu vrstu vojnih helikoptera nude samo Boeing i Lockheedov Sikorsky. Njemačka vojska koristi Sikorskyjeve helikoptere CH-53 od 1970-ih i planira ih postupno povući iz uporabe do 2030. godine. Jako se na njih oslanjala u Afganistanu, ali tada su se pokazale i njihove slabosti.

Helikopteri Chinook koriste se za zračni prijevoz vozila, opreme i ljudi. Ministarstvo je odabralo taj model radi lakše suradnje sa saveznicima u NATO-u, budući da te helikoptere koriste Nizozemska, Španjolska, Velika Britanija, Italija, Grčka, SAD, Kanada i Turska.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije