FOSFAT U MESU

Nijemci na nogama: zaustavite zabranu kebaba!

02.12.2017.
u 21:19

Ako prijedlog prođe, to će biti kraj za tisuće trgovina kebabom

Osim sapunice zvane “pokušaj sastavljanja velike koalicije”, Nijemci su ovih dana zaokupljeni još jednim problemom koji je, baš poput politike, povezan s njihovim svakodnevnim životima. Zapravo, možda im je i važniji od političkih nesuglasica.

Nema dokaza štetnosti

Njemački mediji preplavljeni su naslovima poput “Spasite kebab” ili “Ne zabrani kebaba”, a sve zbog spornog zahtjeva socijalista i zelenih u Europskom parlamentu kojim se traži zabrana korištenja fosfata u smrznutom mesu Döner kebaba. Ovakva bi zabrana, ako se izglasa u Europskom parlamentu, značila zatvaranje tisuća ugostiteljskih objekata, ponajviše u Njemačkoj, koji prodaju Döner kebab, a gotovo 90 posto mesa dolazi upravo u smrznutom obliku. Sporni fosfat čija se zabrana korištenja traži služi, navode njemački mediji, kako bi držao meso kebaba kompaktnim te spriječio ispuštanje vode iz njega. Njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt (CSU), koji se inače prošlog tjedna našao u središtu skandala jer je na svoju ruku u Bruxellesu podržao nastavak korištenja opasnog glifosata u poljoprivrednoj proizvodnji, kazao je kako nitko ne želi zabraniti ili izbaciti kebab iz Njemačke i Europe, već se samo želi zaštititi potrošače od jeftinijih i nezdravih verzija kebaba. No, javnost je zainteresirana upravo za Döner kebab koji u najvećoj mjeri i konzumiraju.

I zdravstveni stručnjaci, baš kao i pravnici, upozoravaju kako bi ovakva odluka bila ishitrena, neutemeljena i diskriminirajuća prije svega jer ne postoje čvrsti dokazi da je sporni fosfat koji se nalazi u Döner kebabu štetan za zdravlje, pa samim time i njegova kvaliteta ne može biti dovedena u pitanje, a pogotovo je ovakva odluka neprihvatljiva kada se zna da će se fosfat i dalje bez problema koristiti, recimo, u kobasicama.

Neki mesari pak navode kako se kebab može raditi i od svježeg mesa, čime bi svakako porasla kvaliteta proizvoda, no zarada je u tom slučaju za prodavače kebaba puno manja i oni se žestoko protive ovom zakonskom prijedlogu.

To je “čista diskriminacija”

Čelni čovjek najvećeg europskog proizvođača Döner kebaba “Döner-König Kaplan” Remzi Kaplan kazao je za Bild kako neće popustiti zahtjevima Bruxellesa.

– Postoje zamjene za fosfat, ali mi nećemo dopustiti da nas se na ovaj način diskriminira te naši odvjetnici već rade sve da se ospori ovakva zabrana – kazao je Kaplan.

S njim se složio i Gero Jentzsch, glasnogovornik njemačkog udruženja trgovaca mesom, naglasivši da ovako striktno određivanje kebaba kao proizvoda koji sadrži fosfat nije zabilježeno kod ostalih proizvoda koji ga također sadrže, poput Cole, pivskih kobasica ili pojedinih vrsta sira, te da je takva zabrana neodrživa. Kebab se inače u Njemačkoj pojavio početkom sedamdesetih godina s dolaskom turskih radnika, a 80 posto kebaba u Europi pojede se upravo u Njemačkoj. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?