NOVI PREOKRET

Nestao je kineski znanstvenik koji je modificirao gene beba

Reuters/Pixsell
04.12.2018.
u 21:15

Sveučilišni kampus, na kojem je znanstvenik radio, sada je pod naoružanom stražom

Otkako je svijetu predstavio svoje dostignuće, a to je genetički modificirano novorođenče, ne zna se gdje se nalazi He Jiankui. 

Kineski znanstvenik koji je, kako tvrdi, uspješno modificirao embrije tehnologijom CRISPR-Cas9 iz čega su nastale dvije “dizajnirane” bebe, blizanke kojima je “ugrađena” otpornost na AIDS. No, nakon što je na međunarodnom skupu o editiranju genoma u Hong Kongu objavio da je to učinio, više se za He Jiankuija nije čulo. No, njegova institucija, sveučilište u Shenzhenu, tvrdi kako nema govora o tome da je uhićen.

– U ovom trenutku nitko nema točnu informaciju osim službenih kanala. Ne možemo odgovoriti na pitanja o tome, a ako dobijemo bilo kakvu informaciju, pustit ćemo je službenim kanalima – odgovor je glasnogovornice sveučilišta koji prenose svjetski mediji.

A to je učinjeno zato što se pojavila vijest kako je He pozvan natrag na sveučilište nakon što je njegova objava o dizajniranim bebama podignula prašinu u cijelom svijetu. Navodno je bio na razgovoru kod rektora sveučilišta s kojeg je, što je i najneobičnije u cijeloj priči, suspendiran još u veljači ove godine.

Taj je razgovor navodno trajao dulje od šest sati. Nepotvrđeni izvještaji govore o tome kako je kineski znanstvenik zapravo u kućnom pritvoru.

Sasvim se logičnim čini kako doista ni za što od onoga što je objavio da je napravio nije imao dozvolu. U prilog tome govori i činjenica kako su kineske vlasti suspendirale bilo kakvo Heovo istraživanje navodeći kako je ono što je objavio protuprirodno te suprotnosti s kineskim zakonima.

Da je u Kini cijela situacija shvaćena krajnje ozbiljno, svjedoči i informacija kako je i rektor Chen Shiyi također u kućnom pritvoru, a da je sveučilišni kampus sada pod naoružanom stražom. Znajući kako u Kini stvari funkcioniraju, sasvim je lako pretpostaviti kako će sudbina “kineskog Frankensteina”, kako su Hea praktično odmah počeli nazivati, ostati nepoznata.

Kao i što se nikada, ili jako dugo, neće znati što je on zapravo napravio te gdje su blizanke za koje tvrdi da ih je učinio otpornima na AIDS.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?