Federica Mogherini

Nemojmo se zavarati, mir u Siriji neće okončati izbjegličku krizu, tu je cijela Afrika

Federica Mogherini
Reuters/PIXSELL
25.09.2015.
u 11:25

Europska unija suočit će se s velikim priljevom migranata čak i ako međunarodna zajednica nekim "čudom" završi sukob u Siriji, rekla je u petak visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

Sirijci čine velik udio izbjeglica koji stižu u Europsku uniju i prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IMO) od 485.500 ljudi koji su ušli u Grčku i Italiju od 1. siječnja više od 182.000 su Sirijci.

"Nemojmo se zavaravati. Danas je Sirija na istaknutoj poziciji s 4 milijuna izbjeglica i 8 milijuna raseljenih u zemlji. No dalje od Sirije proteže se svijet ratova, gladi i bijede", rekla je Mogherini za dnevni list La Repubblica.

"Čak i ako nekim čudom uspijemo sutra riješiti sirijski problem, Libija će ostati otvoren i nekontroliran koridor za Europu, barem dok ne uspijemo ondje ponovno izgraditi državu. A iza Libije postoji cijela Afrika", rekla je.

Najveći priljev migranata i izbjeglica nakon Drugog svjetskog rata s kojim se EU suočava izaziva podjele jer se članice međusobno optužuju i nejedinstvene su u preuzimanju izbjegličkog tereta.

Mogherini smatra da se EU mora pripremiti na reforme u azilnoj politici glasujući kvalificiranom većinom što je učinila ovaj tjedan kada je odlučivala o raspodjeli 120.000 tražitelja azila, čemu se protive Češka, Mađarska, Rumunjska i Slovačka.

"Moramo tom pitanju pristupati kao europskome problemu. Dakle ići ćemo u tom smjeru. Nadamo se postići suglasje. No ako ne ide drukčije korištenje instrumenata koje dopušta Ugovor EU ne smije biti tabu", rekla je Mogherini o kvalificiranoj većini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije